ÅSIKT

Regeringen låter Norrland snöa inne

Debattörerna: Människor skärs av från omvärlden – polis och ambulans kommer inte fram

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT/FREDRIC ALM
det är beklämmande att infrastrukturminister Tomas Eneroth drar benen efter sig när uppenbart farliga brister i regelverket för snöröjning har blottats, skriver Anders Åkesson och Helena Lindahl (C).
DEBATT

DEBATT. När vi skriver detta rapporterar media om att en stor snöstorm rullar in över norra Sverige. Det är problem med framkomligheten och en del kommuner uppges ha avbrott i strömförsörjningen.

Exakt hur illa det till slut blir vet vi inte ännu, men att det ställer till oreda för samhället och i människors liv är redan uppenbart.

Just därför är det beklämmande att regeringen – inte minst tidigare infrastrukturminister Anna Johansson och hennes efterträdare Tomas Eneroth – nu drar benen efter sig när uppenbart farliga brister i regelverket för snöröjning har blottats.

Redan under förra vintern, under februari månad, rapporterade ATL att Trafikverkets nya regelverk gör att ett stort antal vägföreningar i norra Sverige inte har någon fungerande snöröjning. Kortfattat bottnar problemet i att det nya regelverket gör att entreprenörernas punktlighet övervakas via GPS och att förseningar leder till viten.

Enligt uppgifter i media rör det sig om summor på omkring 20 000 kronor för tämligen harmlösa förseningar på tio minuter.

Konsekvensen av det blir naturligtvis att entreprenörerna undviker snöröjningsuppdrag som ger låga intäkter – exempelvis en mindre vägsamfällighet – men som är behäftade med risken att orsaka en försening.

Detta i sin tur skruvar nu upp priserna till nivåer som vägföreningarna har svårt att klara av.

Att det utgör en stor risk är uppenbart. Även vid mindre dramatiska snöfall än det vi ser nu finns en överhängande risk att vägarna blir oframkomliga över tid, helt enkelt för att det snöar relativt ofta i norra Sverige.

Det leder till isolering. Människor skärs av från omvärlden. Än värre, omvärlden skärs också av från de isolerade människorna.

Det innebär att brandkår, polis, ambulans eller för den delen hemtjänst kanske inte kan nå fram till den medborgare som behöver hjälp. Att uteblivna samhällsinsatser från exempelvis polis och ambulans ökar risken för att människor dör i onödan står nog klart för var och en.

För oss är det otroligt upprörande att regeringen i snart ett år sett mellan fingrarna med hur Trafikverkets regelverk för upphandling av snöröjning riskerar att gå ut över boende i norra Sverige.

Det är faktiskt oacceptabelt eftersom problemet påtalats gång efter gång.

Nu måste Tomas Eneroth (S) skrida till verket och få en lösning på plats. Det är ett fullständigt misslyckande att man inte tagit detta ansvar innan snön började vräka ner.

Det kan omöjligt överraska någon att det snöar i norr.

Men nu går det inte att skjuta upp åtgärderna mer. Det är ett allvarligt läge och det är regeringens ansvar gentemot medborgarna att hitta en lösning.

Medborgarnas rätt till samhällsservice, hjälp och rörlighet utanför hemmet måste vara överordnat Trafikverkets behov av att detaljövervaka entreprenörer.

Lös problemet innan byborna snöar in.


Anders Åkesson, riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson, Centerpartiet
Helena Lindahl, riksdagsledamot  från Västerbotten, Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM