Miljöpartiet, hjälp feministiskt initiativ komma in i riksdagen!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Feministiskt initiativ behövs i riksdagen. Idag finns det nämligen inget parti i riksdagen som ger feminismen den betydelse som den förtjänar.?

För två veckor sedan beslutade Feministiskt initiativs styrelse att fi ska ställa upp i EU-parlamentsvalet och riksdagsvalet. Det definitiva beslutet tas på fi:s årsmöte 2-4 maj. Det är min förhoppning att vi i miljöpartiet de gröna hjälper Fi in i riksdagen genom en valteknisk samverkan i valet 2010.?

Vi miljöpartister vet själva hur svårt det är att starta ett nytt radikalt parti och göra det till ett legitimt alternativ och vi bör hjälpa Fi. Våra partier har mycket gemensamt. Varken vi eller Fi är sakfrågepartier, utan partier som står för en bred ideologi. Feminism är en ideologi som har utgångspunkt i könsmaktordningen, där det som 50 procent av befolkningen gör osynliggörs och nedvärderas. Feministiskt initiativ vill bryta denna maktordning och istället ha ett jämställt samhälle.?

Miljöpartiet är också ett feministiskt parti och vår vision om jämställdhet gynnas av att fi finns i riksdagen och driver på. Fi har till stora delar samma feministiska politik som vi. De är lite radikalare, men framförallt prioriterar de en feministisk analys av samhället allra högst. Båda våra partier ser också hur olika former av förtryck hänger ihop och båda våra partier driver en radikal HBT-politik och antirastisk politik.?

Många ifrågasätter om feminismen egentligen är en viktig fråga. Könsmaktordningen är så djupt ingraverad i vår kultur att de flesta inte märker av den. Det är just därför som den feministiska rörelsen behövs. För vi lever i ett samhälle som berättar för kvinnor att de inte är värda lika mycket som män.

Varför ska socialism, som baseras på klassojämlikheter få större ideologisk legitimitet än feminism, som baseras på könsojämlikheter?

Feminism är inte en minoritetsfråga, men man skulle lätt kunna tro att kvinnor utgör 5–10 procent av befolkningen när man ser vilka som blir bolagschefer eller lyfts fram som stora musik- och filmskapare, geniala forskare och experter i teve. Feminism är inte heller enbart en kvinnofråga, utan en av de viktigaste feministiska frågorna är just att förändra mansrollen.

En valteknisk samverkan mellan Feministiskt initiativ och miljöpartiet vore ett banbrytande steg för systemförändrade krafter i Sverige, där vi ser bortom partiegoismen och där vi slutar låta systemförändrande krafter spela ut varandra och istället börjar samarbeta med varandra.

Alexander Chamberland

Avgående språkrör för Grön Ungdom

Publisert: