ÅSIKT

”Vi vill att Mosebacke ska leva”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

REPLIK Birgitta Englin och Denny Lundgren, Riksteatern: ”Mindre bra är att terrassen inte alltid varit säker att vistas på”

På söndagens debattsida uppmanas artister och allmänhet att kämpa för scener som sägs vara hotade, till exempel Mosebacke.

Mosebackes scener, både de på terrassen och de inomhus, har ett utbud som intresserar en stor publik. Det är bra. Mindre bra är att terrassen inte alltid varit säker att vistas på. I våras riskerade den att rasa in över Kägelbanan som ligger under, eftersom terrassen hade belastats för hårt. Riksteatern stängde terrassen när detta upptäcktes, vi spärrade av terrassen, vi bekostade säkerhetsarbetet och renoveringen.

Så kan vi inte ha det i fortsättningen. Riksteaterns pengar kommer till allra största del från skattebetalarna. Vi vill inte använda skattebetalarnas pengar till att bekosta olika säkerhets- och renoveringsprojekt som följer av den verksamhet som Mosebacke Etablissement driver på terrassen nu. Vi vill få till bra och tydliga avtal med dem som driver Mosebacke om lokalerna inomhus och utomhus.

I somras bjöd Riksteatern, som hyresvärd, in dem som driver Mosebacke till nya förhandlingar samtidigt som det gamla avtalet sas upp. I debatt-texten står det något helt annat.

Det hot som målas upp i artikeln finns inte. Riksteatern vill behålla profilen på de arrangemang som finns på Mosebacke, till exempel både klubbarna inomhus och Cornelisdagen utomhus. Vi gillar Mosebacke-traditionen.

Söndagens fråga i Aftonbladet var ”Är det viktigt att behålla populära scener som Mosebacke?” Absolut, tycker vi. Stora, små, populära liksom mindre populära scener. Alla är lika viktiga.

Riksteatern finns på scener i hela Sverige varje dag. Vi tycker att det är lika viktigt att vara på bibliotek, i gympahallar som på festivaler. Vi vill hålla så många scener och mötesplatser öppna som bara möjligt. Ingen tvekan alls. När det gäller scenerna på Mosebacke vill vi också att det ska finnas papper på vem, Riksteatern eller Mosebacke, som ansvarar för vad.

Vårt mål är att kunna ha respekt och förtroende för varandra i de fortsatta förhandlingarna.

Birgitta Englin

vd, Riksteatern

Denny Lundgren

fastighetsansvarig, Riksteatern