Älgjakten en källa till mycket lidande

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Insändare i Aftonbladet den 2 december

INSÄNDARE 2 DECEMBER

Jägare skjuter för många djur

Jägare finner jakten lustgivande och avkopplande. Vi som inte jagar ser knappt några levande djur i skogen. Älgjakten orsakar mycket lidande för både människor och djur.

Det är dumt att tro att det första skottet fäller djuret. Vilt­olyckorna ökar under jakttider då djuren försöker komma undan och dör ute på våra vägar och i trädgårdar. Om det inte hade varit för den lössläppta hunden hade björnhonan och två ungar sovit i lugn och ro, men jägarfolket vill ej ta lärdom. Detta scenario upprepas varje år och blir dyrt för samhället. Jägare ser rovdjuren som konkurrenter om viltet som ska elimineras.

Sedan 1979 har antalet vilda djur och fåglar halverats.  Jägarna bär en stor del av skulden.

Lena S Balda

Snowden – en hjälte

Röster har  höjts för att den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden skulle få komma till Sverige och själv få ta emot Right Livelihood-priset. Naturligtvis kommer han under överskådlig tid inte att göra detta, då han troligen skulle utlämnas till USA där ett förmodat livtidsstraff väntar.

Vi får tacka för de avslöjanden han gjort om USA:s massövervakning av bland annat data- och telefonitrafik i stora delar av världen. Han har bevisat att västvärldens ”demokrati” har stora sprickor!

Widar Larsson

Väskryckning – ett hemskt brott

Brotten där unga rycker väskorna från våra gamlingar ökar lavin­artat. Ett ohyggligt brott som får äldre att bli än mer rädda, isolerade och ensamma i tillvaron. Dessa, oftast unga, brottslingar har ingen aning om vilka fysiska och psykiska skador de tillfogar sina offer.

Jag föreslår därför att domstolarna dömer ut längre samhällstjänst för dessa brott där de dömda får arbeta av sina straff inom äldreomsorgen, socialtjänsten eller inom vården.

Det är bråttom. Våra gamlingar som har byggt upp vårt välfärdsland förtjänar bättre trygghet och omsorg.

Bernt Jakobson

Röstade ni på SD – skyll er själva

Ett antal pensionärsorganisationer protesterar nu vilt mot att SD vill fälla regeringens budget. Det lär ju vara rätt många pensionärer som röstat på Alliansen och inte minst på SD – så vad hade ni väntat er? Dessa borgliga partier är och förblir motståndare till allt som gynnar vanligt folk så lev med era beslut och sluta gnälla.

Väljare

Varför måste det vara så mycket sprit i ”Så mycket bättre”? Kan inte folk klara sig utan det?

Monica Nilsson

Publicerad: