Dags att överge den farliga blockpolitiken

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Splittringen i riksdagen har öppnat upp för främlingsfientliga krafter

Alliansen är överskattad, menar debattören, som tror att samarbeten över blockgränserna skulle minska stödet för SD.

Sverige ska vara ett land att vara stolt över. Vi har i generationer skapat ett Sverige känt för sin tolerans, gemenskap och samarbetsvilja. Det är tre saker som vi alla, oavsett bakgrund, plånbok, värdering eller ideologi, måste försvara till varje pris.

Men om inte politiker kan visa upp enighet, hur ska då medborgarna kunna förvalta de grundläggande idéer som en gång har byggt det svenska välfärdssamhället? Vi måste utrota segregeringen i riksdagen, innan vi kan bekämpa segregeringen ute i samhället!

När Alliansen för tio år sedan samlades hemma hos Maud Olofsson för att ta de första spadtagen till politisk koalition, så innebar det hopp om ett regeringsalternativ som på sikt skulle förändra samhället mot det bättre. Alliansen gick gemensamt under samma banderoller, samma värderingar och gemensamma valmanifest. Man satsade sina resurser på ett spel som antingen skulle ge Alliansen makt eller försvinnande

År 2006 lyckades man, 2010 kom Alliansen i minoritetsregering. Och till sist, 2014 – året då Sverigedemokrater blev tredje största parti.

Det är inte bara Alliansens fel att Sverigedemokraterna har fått mer inflytande i svensk politik. Då Alliansen formades som politisk koalition gick Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna samman och svarade med ett eget regeringsalternativ - De rödgröna.

Detta var djupt olyckligt för det svenska samhället. Samtidigt som alla partier skröt om sina bästa handlingsprogram för att bekämpa segregeringen i det samhället, sorterade man i riksdagen upp partierna, som till en stor del skulle spegla det samhället.

Man ställde den högavlönade överklassen med ryggen mot den arbetande och slitande arbetarklassen. Sakta men säkert förvandlade blocken politiken till en arena för främlingsfientliga krafter.

Det är djupt olyckligt och sorgligt att partierna i båda blocken hade lovat varandra olika samarbeten, innan valresultatet ens hunnit presenterats. Från till exempel Folkpartiets sida med Jan Björklund i spetsen har man vägrat öppna upp för andra regeringsalternativ. Varför då? Björklunds stora kärlek gentemot Alliansen handlade om att han skulle få behålla sin post som utbildningsminister, om Alliansen vann.

Därför svor han en ed för Allianssamarbetet, därför valde han att hellre sitta i oppositionen än att öppna upp för andra regeringsalternativ. Likaså med övriga borgerliga partier. Man har helt enkelt överskattat denna koalition. Därmed lämnade man det svenska folket på bar backe.

När väljarna såg två sidor i riksdagen som vägrade samarbeta med varandra, så innebar detta en oro. Man tänkte i sista stunden: om inte någon sida får majoritet kommer de ändå inte kunna få igenom sin politik. Kommer de då att öppna upp för andra lösningar? Nej. Det kan partierna inte, då de har svurit varandra trohet.

Varför ska jag välja något av partierna som inte kan tänka sig i nya banor, som verkligen kan få igenom en förändring? Då är det vara lika bra att lägga en röst på Sverigedemokraterna. Folket har helt enkelt tappat förtroende för våra partier.

Sverigedemokraternas valresultat år 2014 är en varningsklocka för oss alla. Det talar om för oss att det svenska politiska klimatet bör förändras.

Låt oss idag ställa oss upp och försvara tolerans, gemenskap och den samarbetsvilja som vi svenskar i tidigare generationer har gjort, i svårare tider. Låt oss idag öppna upp för nya samarbeten, visa att vi har en bred enighet, att vår riksdagen inte är splittrad.

Vi är alla från olika kulturer, vi bär på olika identitet och vi tror på olika ideologier. Men vi delar fortfarande samma värderingar. Vi delar fortfarande tanken om att bry oss om andra, om att ta avstånd från ojämlikhet – för att vi är ett folk.

Innan vi kan bekämpa orättvisor, rasismen ute i samhälle och segregeringen i förorterna, så måste vi bekämpa den segregering som pågått i riksdagen.

Dewin Nguyen

Publicerad: