Debatt

Momsbefria ekogrödor för friskare befolkning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Professor: Dagens jordbrukspolitik gör oss sjuka

Ekologiska grönsaker från en gård på Gotland.
Ekologiska grönsaker från en gård på Gotland.

Det är sedan länge känt att ett större intag av industriellt bearbetade jordbruksprodukter som socker, bröd, pizza och pasta starkt bidrar till fetma och kroniska sjukdomar. Och nu, när en tsunami av fetma och kroniska sjukdomar sköljer över jorden, är radikala motåtgärder oundvikliga.

Om vi inte gör något snarast beräknas samtliga folksjukdomar ha tredubblats 2050 - en utveckling som tveklöst kommer att medföra en kollaps av vår samhälleliga solidariska sjukvård. Redan i dag finns i vissa länder tecken på en sådan utveckling, inte minst i USA där alltfler av de som dagligen jobbar hårt på sin hälsa inte längre vill bidra ekonomiskt till vård av dem som missbrukar den.

En optimal hälsa förutsätter ett välfungerande immunsystem, ett system som till sin huvudpart är lokaliserat till grovtarmen. En välfungerande bakteriekultur i grovtarmen kräver en stadig och riklig tillförsel av rätt råvaror såsom växtfibrer, antioxidanter, medellånga fettsyror och mineraler som magnesium (anses avgörande för återväxt av den godartade tarmfloran).

När huvudparten av vår föda i stället domineras av raffinerade kolhydrater och oljor tas maten upp av kroppen redan i tunntarmen och man beräknar att mindre än 15 procent av det vi äter når grovtarmen. Det leder till att de flesta av oss lider av en dåligt fungerande tarmflora med läckage av bakterier och gifter, ökad generell inflammation och dramatiskt ökad risk att långsiktigt utveckla kroniska sjukdomar.

Vi upprörs av frekventa flygplanskrascher men förbigår i tysthet och utan krav på haverikommission det faktum att ett antal jumboplan kraschar varje dag som en direkt konsekvens av att vi överkonsumerat processade jordbruksprodukter och gifter inklusive läkemedel.

Inför kommande val proklamerar våra politiker en kamp mot klassrelaterad ohälsa, men ingen presenterar hur det skall gå till. Uppmärksamhet ges till kärnkraften, även om sannolikheten för en kärnkraftskatastrof är mångdubbelt mindre än den hälsokatastrof som nu står för dörren.

Vi saknar en hälsopolitik, som prioriterar förebyggande insatser, och en jordbrukspolitik inriktad på miljö och hälsa. Subventionen av mat genom bland annat generell momsrabatt är sedan länge föråldrad - maten i dag är alldeles för billig och de flesta av oss äter för mycket.

I stället bör man överväga hälsofrämjande åtgärder som till exempel att helt befria färska och ekologiskt odlade grönsaker från moms.

Inga radikala omställningar kan i dag förväntas utan omfattande samhälleliga insatser. När man i USA började ana att tobakstillverkningen skulle gå mot ett slut satsade staten mångmiljardbelopp på att hjälpa bönderna att ställa om till annan gröda. Nu måste EU och medlemsstaterna göra detsamma. Omställningen från massproduktion av ohälsosamma grödor till lokalproducerat och ekologiskt kommer att bli mycket dyrbar men samtidigt står det klart att struntar man i det, får man ändå bekosta kalaset genom ökade kostnader för vård och omsorg.

En liten men tilltagande grupp entreprenörer producerar redan de nyttiga och ofta ekologiska grönsaker som vi alla så väl behöver, men utan tillräckliga stödåtgärder från EU och staten går det trögt.

De bönder i Sverige som, trots samhällets bristande intresse, vågar fortsätta en nödvändig omställningsprocess är verkligen värda allas vår stora uppskattning och respekt. Låt oss alla stödja dem och efterfråga deras varor även om det kostar lite mer. Det vinner vi alla på.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt