ÅSIKT

Regeringen struntar i kvinnors arbetsvillkor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Facket Kommunal: Vårdpersonal behöver trygga anställningar, inte ännu ett jobbskatteavdrag

Foto: Äldreomsorgen kommer snart att skrika efter arbetskraft. Idag är 30 procent av vårdpersonalen visstidsanställda, skriver Kommunals ordförande.

Moderaterna negligerar en av valets hetaste frågor - jämställdheten. Först stod finansminister Anders Borg i Svt:s ekonomidebatt och drog sitt obegripliga tugg om att Alliansen har gjort det mer lönsamt för kvinnor att arbeta. Sedan lyckades statsminister Fredrik Reinfeldt ta sig igenom en hel Agendaduell om jobben utan att nämna jämställdhet över huvud taget. Vården och omsorgen berörde han bara när Stefan Löfven tvingade honom.

Det förvånar inte.

Anders Borg har på fullt allvar hävdat att moderat feminism är lika med stabila statsfinanser och jobbskatteavdrag. Han är inte intresserad av att lösa könsorättvisorna som drabbar Kommunals medlemmar. Han vill slippa jämställdhetsdebatten genom att låtsas att feminism är detsamma som moderat politik.

Fredrik Reinfeldt går steget längre. När han över huvud taget talar om jämställdhet försöker han skrämmas med en feministisk revolution: "Jag vet inte riktigt hur det kommer att drabba och påverka människor i Sverige", sa han i Svt i juni.

Som om kampen mot könsorättvisorna skulle vara ett större problem än att kvinnor tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än män under ett arbetsliv.

Många av Kommunals medlemmar lever med könsorättvisornas konsekvenser i sin vardag. Usla anställningsvillkor i kombination med en stressig arbetssituation är dagens verklighet i de kvinnodominerade välfärdsyrkena.

Den största branschen bland Kommunals medlemmar är vård och omsorg. Där behandlas de anställda som andra klassens arbetskraft. Alltid ska de pressas lite till med tät helgtjänstgöring, delade arbetspass, alldeles för låg lön och ständiga deltider. Det visar hur samhället ser på kvinnors arbete. Det räknas helt enkelt inte på samma sätt som mäns.

Moderaterna vurmar för visstidsanställningar, som gör att många av Kommunals medlemmar tvingas vänta på ett sms om jobb varje morgon. Sedan allmän visstidsanställning infördes av Alliansen 2007 har det blivit lättare att stapla anställningsformer på varandra.

Alla vet att de inte kommer att bli någon lågkonjunktur i äldreomsorgen. Tvärtom kommer den snart att skrika efter arbetskraft. Trots det är drygt 30 procent av de som jobbar i äldreomsorgen visstidsanställda. Det är cyniskt att behandla medarbetare på det sättet. Och det är en katastrof för kvaliteten. Äldre med hemtjänst tvingas ständigt att klä av sig och duscha med ny personal. Längre från värdighet går knappast att komma.

Problemets kärna är att Alliansregeringen har valt att sänka skatterna i stället för att satsa på välfärden. Man kan inte både sänka skatterna och behålla höga ambitioner i äldre- och barnomsorgen.

Alliansens stora skattesänkningar tar pengar från utsatta och ger dem till välbeställda. Ett femte jobbskatteuppdrag ger i genomsnitt Kommunals medlemmar under en hundring extra i månaden.

Kommunal betraktas ibland som arbetarrörelsens bråkiga storasyster för att vi ställer obekväma jämställdhetskrav på Socialdemokraterna. Det gör vi för våra medlemmars skull och för att vi tror på socialdemokratins ambitioner att skapa ett jämställt samhälle. Kommunal är Socialdemokraternas mest kärleksfulla kritiker, för att använda Anna Lindhs vackra ord.

Om Alliansregeringen hyser vi inget feministiskt hopp över huvud taget. Sverige behöver välja välfärden och jämställdheten 14 september. För det krävs att vi byter regering.

Annelie Nordström

ARTIKELN HANDLAR OM