Låt politiken handla om sakfrågor igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gustav Fridolin: Politik är mycket mer än taktik – och just du behövs

Jul- och nyårsstöket är över och med det den märkligaste politiska höst jag har genomlevt. Orden har varit hårda, när vi satte oss ned för att komma överens om framtidens pensioner stormades det ut från mötet och för första gången på ett halvt sekel kom Sverige riktigt nära ett extraval. Det har väl inte riktigt varit en högtidsstund för förtroendet för politiker. Den politiska bevakningen har dominerats av spelteorier och vad partierna faktiskt vill och varför har hamnat helt i bakgrunden.

Riksdagens omröstning om vilken budget som ska gälla för i år har kommit att beskrivas som en akt i ett tragiskt drama. Men för många är politiken viktigare än så. För många kommer konsekvenserna bli mycket tydliga av att den budget som hade störst stöd i valet inte fick störst stöd i riksdagen.

För den ensamstående mamman som hoppats kunna köpa en ny overall nu när underhållsstödet skulle höjas. För föräldrar som väntat på fler anställda i elevhälsan och fler speciallärare så alla barn kan få det stöd de behöver och har rätt till. För pendlare som stått och frusit på en perrong och tänkt att en ny miljard till järnvägsunderhåll skulle nog inte skada. För väntande som hoppas att när det är dags ska där finnas en barnmorska som har tid och inte behöver springa mellan flera förlossningar samtidigt. För pensionärer som längtar efter minskad skatteorättvisa. För äldre som hoppats på någon mer undersköterska på boendet så ett samtal får bli längre än två ord. För frivilliga på landets kvinnojourer som äntligen skulle få lite mer resurser att göra sitt jobb. Och för alla oss som inte kan släppa tanken på vad vi är på väg att lämna efter till barn och barnbarn om vi inte gör de investeringar i gröna städer, kollektivtrafik, upprustning av miljonprogrammens förorter, naturreservat, jobb på landsbygden och förnybar energi som klimatrapporterna kräver av oss att göra.

Det var detta som de borgerliga partierna och SD stoppade och sköt fram: höjt underhållstöd, mer tid för eleverna i skolan, järnvägsunderhåll, bättre förlossningsvård, sänkt pensionärsskatt, investeringar i äldreomsorgen, ökat stöd till kvinnojourerna, klimatinvesteringar.

Decemberöverenskommelsen ger regeringen möjlighet att nu bryta den skattesänkarlinje som rått i åtta år, för att i stället investera i det som är viktigast för oss alla: i skolan och klimatet, i det som kan skapa jobb till unga och bygga ett jämställt land. Men hade det inte varit för det politiska stöket under den här hösten och Sverigedemokraternas jakt på uppmärksamhet så hade allt det där kunnat komma i gång redan nu.

Så om jag får önska något av det nya året är det att politiken igen får handla om det politiska innehållet, om det som är viktigt på riktigt och inte bara det som ger det egna partiet rubriker för stunden. Och ska det vara möjligt så krävs det att fler engagerar sig. Politiken är för viktig för att lämna över till rubrikjägare och taktiker. Här behövs fler lärare, pensionärer, arbetslösa, företagare, studenter och alla andra som kan dela med sig av sina erfarenheter. Så lova mig detta: låt nu inte den här hösten avskräcka dig från politik. Tänk i stället att enda sättet att få bättre politiker är att bli en själv.

Jag hoppas att du fick ett bra nyårsfirande, att dina samtal runt tolvslaget handlade om något roligare än hur folk beter sig i riksdagen. Det gjorde mina. Men nu så här på årets första dagar är hög tid att kavla upp ärmarna, ta dig den där tiden och surfa runt på partiernas hemsidor, tänka igenom vad som är viktigt för dig och ta sedan steget in i politiken. Du behövs.

Gustav Fridolin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN