ÅSIKT

Skrämselpropaganda av amatörer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att byta bröd, potatis och andra kolhydratrika födoämnen mot mättat fett är livsfarligt, påstår Livsmedelsverkets specialister; kolesterolet stiger och man dör i förtid av en hjärtinfarkt. Nya kostråd bör bygga på ett solitt vetenskapligt underlag.

Livsmedelsverkets krav är närmast skrattretande, när man betänker att deras egna råd infördes för ett par decennier sedan utan att det fanns minsta vetenskapliga bevis på att de gjorde nytta.

Inte förrän 2007 publicerades det första experimentet med lågfettsdieten och vad visade det? Ingenting. Antalet nya cancerfall och antalet hjärtinfarkt var ungefär det samma hos de som minskade på matens fett och hos de andra.

Men någonting måste väl Livsmedelsverket ha som stöd för sin skrämselpropaganda? Vi är åtskilliga som frågat. Svaret har varje gång varit, att ”det finns tusentals studier”.

Nu har man emellertid släppt en lista över 72 studier som de menar bevisar att för mycket mättat fett leder till cancer och hjärtkärlsjukdom. Jag har följt den vetenskapliga litteraturen på detta område i snart 20 år och känner därför till de flesta.

Min sammanfattning är enkel. Livsmedelsverkets specialister är en samling hopplöst okunniga amatörer som inte begriper vad de läser!

Två studier kan med lite god vilja ses som stöd. Resten är värdelösa som bevis, är irrelevanta eller handlar om något helt annat. Några av studierna pekar till och med på nyttan av att äta mättat fett.

Till Livsmedelsverkets heder skall nämnas att de även har en lista över åtta studier, som inte ger stöd åt deras råd. Listan är emellertid högst ofullständig.

Var finns till exempel de mer än 20 studier som funnit att infarktpatienter inte har ätit mera mättat fett än andra?

Var finns de åtta studier, som visat att strokepatienter har ätit mindre mättat fett än andra?

Var finns de tio studier, som tillsammans visat att människor som äter flest mejeriprodukter löper den minsta risk att insjukna i hjärtkärlsjukdomar?

Var finns de många experiment som visat att diabetiker tillfrisknar när de byter matens kolhydrater med mättat fett?

Och var finns de många experiment, som visat att en minskning av matens innehåll av mättat fett inte har några positiva hälsoeffekter?

Om Livsmedelsverkets specialister påstår att det inte finns några dylika studier bör de läsa min bok Fett och kolesterol är hälsosamt!

Uffe Ravnskov, med dr, docent, Lund