Tänk som Obama – i EU-valet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

EU-valet har dragit igång. De politiker som befolkar partiernas listor till parlamentet sliter hårt. Åker på möten, står på torg och dricker kaffe allt för att väcka vårt intresse. Ändå har de flesta knappt tänkt på valet och än mindre ha för avsikt att gå och rösta.

Jag måste erkänna att jag själv inte heller sprundlar inför tanken på EU-val.

Jag tycker att hela projektet är för toppstyrt och för omöjligt att påverka.

Samtidigt inser jag att det är fel att tänka så. Berg är till för flyttas sjöng den svenska popeliten när de ville ha bort apartheidsystemet i Sydafrika. Med samlad kraft i världen lyckades det.

Samlar vi kraft i Europa, mellan människa och människa borde vi också kunna påverka EU:s utveckling. Vi svenskar är inte på något sätt ensamma inom unionen när det gäller att känna maktlöshet och ointresse.

Vi är många som blev medlemmar i EU, men som i själ och hjärta aldrig gick med. Men det har gått 13 år nu sedan Sverige blev medlem och har vi inte surat tillräckligt länge? Vi borde använda våra röster till förändring. Rösta på de kandidater som tänker nytt, ställer krav, lyssnar på folk i stället för på sina respektive partitoppar. Med andra ord tänka lite som Obama – rösta på hopp och förändring.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN