Debatt

Nya Ipred-lagen slag i luften

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Viasats VD: Lagliga alternativ är det som behövs

Ipred-lagen, som träder i kraft i dag, är ett slag i luften. Det visar en nyligen genomförd Sifoundersökning. Endast tre procent av svenskarna tror att lagen kommer stoppa den illegala nedladdningen. Varannan svensk kan tänka sig bryta mot lagen när den införs, skriver Hans Skarplöth.

En färsk Sifoundersökning som beställts av Viasat kan bara tolkas som att Ipred kommer att ge små effekter. Bara tre procent av svenskarna tror att Ipred kommer att stoppa den illegala nedladdningen. Så många som varannan svensk kan tänka sig att bryta mot lagen. Men drygt 40 procent av dessa skulle inte tänka sig att göra det om det fanns bra lagliga alternativ.

Ipred-lagens införande kan ses som ett rop på hjälp från en bransch som är livrädd för utvecklingen. Man ser gamla affärsmodeller raseras och är osäker på den framtid man går till mötes.

Enligt Sifoundersökningen är det inte hot om påföljder à la Ipred som kommer stoppa fildelningen. Svenskarna efterfrågar helt enkelt bra, lagliga alternativ som är enkla och prisvärda. De flesta som i dag laddar ner filmer illegalt från nätet ser dem på datorn (60 procent enligt Sifo) eller kopplar datorn till TV:n (38 procent). Andra bränner ner filmer på DVD:er som de sedan ser på TV:n (40 procent). Dessa olika varianter av tittande är varken enkla eller ger en bra upplevelse.

Jag är övertygad om att den genomsnittliga svensken vill hålla sig på rätt sida om lagen. Man betalar gärna för en film eller för ett avsnitt av en TV-serie om det finns ett enkelt sätt att få tillgång till materialet så att man kan välja själv vad man ska se på och när.

Hittills har de kommersiella aktörernas tröga agerande gett piraterna spelrum. Branschen måste ta krafttag – inte för att driva skadeståndskrav mot privatpersoner utan för att lägga all energi på att erbjuda lagliga alternativ.

Hans Skarplöth, VD, Viasat Sverige

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt