ÅSIKT

Vi valdes bort –  för att vi är tjejer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattörerna: Nu försvinner en stor orättvisa

Foto: CENTRUM FÖR RÄTTVISA
Elin Sahlin och Ida Lidslot.

Vi har arbetat hårt för att komma in på vår drömutbildning till psykolog. När betyg och högskoleprov inte räckte till började vi på folkhögskola för att skaffa oss de meriter som behövdes.

Vi fick högsta betyg från folkhögskolan och sökte utbildningen. Men beskedet blev samma varje gång: en plats långt ned på reservlistan. På ett sätt var det inte överraskande – konkurrensen är stenhård, och det finns knappast någon platsgaranti. Fast när det gick upp för oss att alla studieplatserna i vår urvalsgrupp i flera år enbart gått till män kändes det som om att allt inte hade gått rätt till.

Och mycket riktigt. När vi kollade upp det visade det sig att Lunds universitet gav förtur till killar på populära utbildningar, bland annat psykolog. Allt för att få in fler män på en utbildning där majoriteten av studenterna är tjejer.

Vi kan i och för sig hålla med om att det är bra om det blir en jämnare fördelning mellan killar och tjejer på olika utbildningar. Men det är inte okej att använda metoder som diskriminerar andra.

Det här pågår på alla populära utbildningar i hela landet, som psykolog, läkare, tandläkare och så vidare. Det är lika dåligt om killar diskrimineras. Men nu är det i praktiken nästan bara tjejer som drabbas eftersom tjejer överlag har bättre betyg och söker högskolan i högre grad än killar.

Sedan blir det väldigt orättvist för varje person som sorteras bort på det här sättet. För oss båda innebar det studieår på folkhögskola i onödan, pengar som kastades i sjön och en stor frustration över att chansen att komma in på högskolan bestäms av något som vi inte kan påverka, nämligen vad vi har för kön.

Vi har stämt universitet i domstol. Det handlar både om att få rätt själv och om att försöka påverka så att andra inte drabbas av samma sak. Om man nu tar bort all antagning av den här sorten är det väldigt positivt. En stor orättvisa försvinner och högskolorna får hitta andra sätt att jämna ut fördelningen mellan killar och tjejer.

Det är förstås ingen rättighet att få en plats på psykologutbildningen. Men det är en rättighet att åtminstone få chansen att konkurrera på lika villkor.

Elin Sahlin
Ida Lidslot

ARTIKELN HANDLAR OM