Debatt

Begravningskaffe för kulturen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Det är några politiska ansvars-områden som jag inte vill ha regiona­liserade. Det ena är rovdjurspolitiken vilket utan tvekan skulle innebära utrotning av rovdjuren. Det andra området som inte tjänar på att hamna under den regionala be­slutsklubban är kulturen. På båda områdena vinner nu de regionala politikerna både poäng och inflytande.

Utredningen om kulturpolitiken kom häromdagen och där slår de fast ett ökat regionalt inflytande.

Går regeringen på den linjen kan vi inbjuda till begravnings­kaffet. Kulturen har inte en chans när den på lokal och regional nivå ska slåss mot gamla faster Beda i äldreomsorgen, en ny cykelväg eller ett bättre vägräcke.

Det finns alltid starka politiska krafter som aldrig har begripit kulturpolitiken. Dessutom finns det särskilt i kristider en bred folklig opinion som säger att kulturen är onödig och ingenting att satsa på. Det är människor som aldrig besökt en teater och inte förstår att också en bra kulturpolitik bidrar till tillväxt och trivsel i kommunerna.

Därför drunknar kulturen i besparingar, i gruvdriften eller skogsbruket, i småföretagen eller helt enkelt bara i dumheten.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lotta Gröning

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning