Håna inte feta människor – de lider av en sjukdom

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Varför hånar världen tjocka människor? I nästan all forskning bevisas det att fetma är en sjukdom, en dödlig och allvarlig sjukdom, men ändå hånar människor den och många pratar om att man får skylla sig själv.

Om fetma nu klassificeras som en sjukdom, varför gör man i så fall inte narr av cancer eller aids eller hjärtattacker? Svaret är förstås att de sjukdomarna är mer ”allvarliga”, man dör snabbare och det är svårare att bli frisk.

Överallt i medier och i filmer görs det narr av feta människor, ta bara filmen ”Nutty professor” med Eddie Mur­phy, alla skrattade när de satt och åt. Ingen tycktes tänka på att nästan alla som satt vid det bordet var dödligt sjuka.

Om man på en film ser en stor, fet bjässe som knappt kan andas och som viftar med benet i muskelryckningar alldeles innan han dör så kan vissa människor skratta på grund av dallrandet på benet. Men om vi ser ett litet barn dö i cancer så börjar vi nästan gråta.

Diskrimineringen av feta har alltid funnits, det är nog därför politikerna inte bryr sig om det längre.

Det finns fler feta människor än vad det finns transpersoner, men ändå har vi ingen lag om diskriminering av överviktiga personer.

Nyamko Sabuni är ju själv smal, men om hon inte är blind eller döv borde hon ju ha märkt att den diskrimineringen finns.

Max Persson

Publisert: