Debatt

Vårda istället för att straffa narkomaner

Jurister i slutreplik om avkriminalisering av narkotikabruk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns inga internationella konventioner som tvingar Sverige att kriminalisera eget bruk av narkotika, skriver debattörerna.

Foto: Getty

DEBATT

DEBATT. De extrema förbudslagarnas tid räknar sina dagar. Det märks inte minst på repliken den 7 feb 2019 på vår artikel. Istället för att bemöta vår artikel i sak, görs misstolkningar om att vi förespråkat legalisering och insinuationer om att vi vill låta folk få knarka. Vidare har replikförfattarna missförstått FN:s Narkotikabrottskonvention från 1988.

Det vi förespråkar är att ta bort straffet för eget bruk (avkriminalisering), då det bevisligen bidrar till att minska narkotikans skadeverkningar. Vi har inte förespråkat legalisering (bland annat framställning, innehav i överlåtelsesyfte och distribution av narkotika).

Replikförfattarna menar att narkotikabrukaren på sin höjd får böter och att vårdinsatser inte hindras av bruket. Vi väljer att inte förminska konsekvenserna. Utöver att stämplas som brottsling, riskerar man att förlora körkort, arbete, bostad, bli utsparkad från skola eller behandlingshem. Brukaren drivs närmare otrygghet och antisociala grupper. Här går en tydlig skiljelinje mellan oss och replikförfattarna.

Det finns inga internationella konventioner som tvingar Sverige att kriminalisera eget bruk av narkotika, även om Narkotikabrottskonventionen bereder länder möjlighet att göra det. Sverige, Saudiarabien och Kina utövar denna möjlighet. Medan rättsstater som Danmark, Tyskland och Kanada inte gör det.

Replikförfattarna har fastnat i förlegade tankebanor och missrepresenterar FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. FN har slutat driva förbudslinjen.

Redan 2015 konstaterade biträdande högkommissionären för mänskliga rättigheter, Flavia Pansier, med förvåning att Sverige ligger efter i narkotikafrågan. FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan uttalade sig före sin död skarpt kritiskt mot kriget mot drogerna. FN:s nuvarande generalsekreterare António Guterres avkriminaliserade själv framgångsrikt narkotika i Portugal redan 2001, då han var premiärminister i landet.

Sverige bör ta åt sig av uppmaningarna från organisationer som FN, WHO och Röda Korset och avskaffa lagar som motverkar folkhälsan. Avkriminalisering ska kombineras med satsning på beroendevård samt fokus på förebyggande arbete, utbildning och social integration.

Förbudspolitikens företrädare vidhåller en linje som vi menar orsakar ett oerhört mänskligt lidande. Svensk narkotikapolitik är ett sjunkande skepp – lösningarna står vi för!

Sargon De Basso, advokat
Jonas Granfelt, advokat
Karl Emil Ekdahl, advokat
Robin Grönvall, advokat
Peter Lindqvist, advokat
Richard Larsson, advokat
Baharak Vaziri, advokat
Andreas Simon, advokat
Linus Gardell, advokat
Kristoffer Ståhl, advokat
Kamo Moghadas, advokat
Ali Kassim, advokat
Gina Samaan, jurist
Adam Borg, jurist
Felicia Selberg, jurist
Joacim Wallgren, jurist
Erik Eckersund, jurist
Johan Larsson, jurist
Love Blomquist, jurist
Thomas Nilsson, jurist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Missbruk

LÄS VIDARE

DEBATT. Avkriminalisera bruk av narkotika i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Missbruk

Narkotika

Narkotikapolitik

Narkotikabrott

Kriminalpolitik

Mänskliga rättigheter

WHO