Tacka George W Bush

Av: Johan Ingerö

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

FN har en lång och tragisk historia av att ignorera pågående övergrepp, och sedan när allt är över proklamera ”aldrig mer”. Folkmordet i Rwanda står kvar som det största enskilda monumentet över världssamfundets handlingsförlamning. Men nu har FN fattat ett historiskt beslut, och i någon mån påbörjat en upprättelse av sitt eget skamfilade rykte. Låt oss bara hoppas att det inte var för sent.

Den resolution som antagits är i varje fall mycket klok. Genom att fokusera på skyddet av civila, ger den Gaddafi en chans att själva sätta ribban. Ju mer våld han använder mot sitt plågade folk, desto mer våld får omvärlden rätt att använda. Uppenbarligen räknade inte den libyska regimen med att FN skulle lyckas fatta detta beslut, för den officiella retoriken blev omedelbart mer försiktig. Det bekräftar vad jag skrev förra gången jag och Jonas Morian diskuterade Libyen i Aftonbladet. Gaddafi fruktar inte ord, han fruktar bomber.
Det är även läge att skicka en tacksamhetens tanke till en viss George W Bush. Det var hans invasion av Irak som fick Gaddafi att lägga ned sitt eget kärnvapenprogram. Om han hade fortsatt med det hade detta ingripande inte varit möjligt att genomföra. Hade Gaddafi haft en atombomb nu så hade han förmodligen använt den.

Det visar hur rätt Bush och kretsen kring honom ändå hade. Världens diktaturer måste demokratiseras, innan de blir kärnvapenmakter. Nu räcker det självfallet inte med bomber för att Libyen ska bli en demokrati. Men Libyen kommer aldrig att bli en demokrati så länge Gaddafi sitter vi makten. Därför är det helt rätt att nu undsätta rebellerna. När han är borta kan vi börja oroa oss över vilka som tar över, och förhoppningsvis spela roll för uppbyggandet av ett fritt och demokratiskt Libyen.
Genom sitt beslut har FN även slagit fast ett viktigt prejudikat. Nästa gång en diktator startar krig mot sin egen befolkning kommer vi att kunna peka på Lex Libyen, och tvinga fram en motreakton. Räkna med att det har noterats även i andra länder, exempelvis Bahrain där våldet trappades upp i takt med att världens kameror riktades mot Japan. Världens skurkregimer lär inte ge sig så lätt, men i framtiden lär de sova lite sämre om nätterna. För de vet att nästa resolution kan riktas mot dem.

Publicerad: