Debatt

– SSU:s besatthet av SD anmärkningsvärd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

SDU: Klokare prata politik än politisera tragedin i Norge

SSU:s nyvalde ordförande Gabriel Wikström meddelar att SSU, mot bakgrund av händelserna i Norge, lanserar en kampanj mot ett annat parti snarare än att lyfta fram sin egen politik.

SSU:s besatthet av oss sverigedemokrater är anmärkningsvärd, men nog vore det klokare av SSU att tala om för landets skolelever vad man har för politik för att lösa ungdomsarbetslösheten och det alltmer utbredda våldet. Det tänker SDU göra på skolbesöken i höst.

Med tanke på att SSU saknar såväl bärkraftig politik som långsiktiga visioner för landets ungdomar, förstår jag dock att deras enda utväg är att politisera tragedin i Norge för egen vinning.

SSU-ordföranden menar på fullaste allvar att vi sverigedemokrater är hycklare som sörjer de ungdomar som miste livet på Utöya. Jag själv förvägrades av SSU att delta på en ljusmanifestation på Sergels torg strax efter händelsen, och SSU förbjöd mig att tända ljus för offren och visa SDU:s stora sorg. Jag tror inte att offrens anhöriga står bakom SSU:s beteende där de rangordnar sorg efter politisk tillhörighet och förvägrar vissa att sörja.

I Norge har statsministern uppmanat till samling och gemenskap över partigränserna. I Sverige vill SSU använda tragedin i syfte att polarisera och politisera för egen vinning – det är inget annat än ett stort klavertramp och ovärdigt ett förbund som kallar sig demokratiskt.

Jag kommer att ge Wikström, som nyvald SSU-ordförande, en chans som hans företrädare inte ville ta. SDU initierade i våras ett upprop mot det politiskt betingade våldet, som möttes av kompakt tystnad från samtliga ordförande och språkrör för de rödgröna ungdomsförbunden.

Nu har Gabriel Wikström chansen att bli den förste från de rödgröna att stämma in i vårt upprop mot politiskt våld. Vi ville delta på SSU:s manifestation men fick inte. SSU fick delta i vårt upprop, men ville inte.

Jag är övertygad om att ungdomar på landets skolor helst vill veta vad ungdomsförbunden har för politik mot den massiva ungdomsarbetslösheten, det besinningslösa våldet och den allt mer otrygga miljön i skolan. Om SSU hellre åker till skolorna med målet att tysta ungdomar med obekväma åsikter är det upp till dem – jag tror inte att ungdomar uppskattar sådant åsiktsförmynderi. Vi i SDU åker dit för att lyssna på de tjejer och killar som äntligen vågar tala ut om svenskfientlighet, arbetslöshet, bostadsbrist och en alltför kravlös invandring.

Gustav Kasselstrand

Förbundsordförande

Sverigedemokratisk Ungdom (SDU)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik