Debatt

Striden vi bör välja

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Präst: Som kristen är det bekymmersamt att Kristna Värdepartiet menar sig stå för kristna värderingar.

Prästen Kent Wisti.
Prästen Kent Wisti.

För en dryg vecka sedan bildades ett konservativt och bokstavstroende muslimskt parti som ser ut att ha goda chanser att kunna registrera sig för riksdagsvalet senare i höst. Än så länge känner vi inte hela deras agenda men genom ett principprogram på en slarvigt upplagd hemsida kan vi förstå att de främst vill driva Allahs vilja i riksdagen och förbjuda tex homosexuella äktenskap och information riktad till ungdomar kring homosexualitet. Genom att så gott som undantagslöst förbjuda abort vill de begränsa kvinnors frihet över sina kroppar och sina liv.

Det här är ju inte sant förstås.

Och ändå är det det. Skillnaden är försumbar. De säger inte Gud på arabiska.

Genom bildandet av Kristet värdeparti har vi sett embryot till en partipolitisk kristen höger.

Jag är oerhört kluven till att skriva den här artikeln.

Inte för att frågorna inte är viktiga eller för att vi kan tiga bort vad som händer.

För jag har väntat på det och jag tror att det är en växande rörelse. Inom samfunden i Sverige har vi sedan några år sett en polarisering som pekat mot detta.

Jag är kluven för att jag inte vill vara en del av ett maskineri och en debatt som ger en gratisskjuts åt rörelsen när den knappast ens finns.

Om jag skulle skriva en lista på saker jag önskar kunna förmedla till mina barn kommer utsagan "böj dig aldrig i skam inför moralister" att ligga på en topp tioplacering.

Kanske strax efter "Världen är inte svartvit och inte heller människorna".

Ett principprogram är skrivet.

En del är lånat direkt från den amerikanska kristna högern.

En del är bara märkligt.

Det talas bland annat om "naturlig familjebildning". Antagligen syftar man på den kärnfamilj som nu faktiskt börjar närma sig att vara ett sekel gammalt och påhejades av socialdemokratisk samhällsarkitektur. En mamma, en pappa och drygt två barn. Det är alltså en gudagiven naturlig ordning som vi började leva i för mindre än en mansålder.

Vidare vill man ha en värdig och ansvarig migrationspolitik. Här tvingas vi läsa mellan raderna, men får hjälp på traven i intervjuer där grundarna säger sig vilja stjäla väljare från Sverigedemokraterna.

Det mesta kan man pricka av ganska snabbt på bingobrickan. Hårdare straff för våldsbrott.

Kriminalitet i hemmet är ett ärende enbart för rättsväsende och inte sociala myndigheter. Jag gissar att polisen skall arbeta mer med batongen och mindre med nallen de har med sig vid våld i hemmet.

Stopp för homosexuella äktenskap och adoptioner till homosexuella.

Och så fortsätter det.
 

Staten och sociala myndigheter skall så lite makt över oss som möjligt, utom när det kommer till våra sexliv och det för många svåra valet kring abort. Där skall statens ingripande maximeras.

För mig som kristen är det bekymmersamt att man menar sig stå för kristna värderingar. På samma sätt som en muslim med all rätt kan studsa över min inledande försåtliga retorik. Vad gäller människor med en platt världsbild och svartvit människosyn finns de i alla religioner och ideologier. Det är människor med långt till tillvarons djupverkan och undertoner, långt till lek, poesi och humor. Det enskilt största hotet mot mänskligheten idag är just människor utan humor.

Allt det som splittrar människor och livets komplexiteter löser man med paragrafer i lagboken.

Någonstans på den där listan där jag skriver till mina barn att de aldrig skall böja sig i skam inför moralister och att världen och människorna inte är svartvit skall jag också skriva "välj dina strider med omsorg."

Den här striden föreslår jag att vi väljer.

Kent Wisti

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt