Vi vill också kunna gå på krogen i kväll

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: En av fem funktionsnedsatta möter hinder på barer och kaféer

Krogmiljöer – inte tillgängliga för alla.
Krogmiljöer – inte tillgängliga för alla.

Nu är det helg. För många av oss innebär det att vi går på restaurang, spontanfikar eller tar en öl. Vi kopplar av, pratar, skrattar och umgås med vänner, kollegor och familj. Det är tid för nöje. Men inte för alla. En ny undersökning av Handisam visar att var femte person med funktionsnedsättning ofta eller alltid möter hinder vid besök på kaféer, restauranger eller barer. De flesta väljer att gå någon annanstans.

”Det roliga med att besöka restauranger försvinner om jag ska ha en klump i magen på vägen dit för att jag inte vet hur det ska gå och om jag får komma in.”

Så beskriver en kvinna med synnedsättning sina känslor inför att gå ut och äta. Naturligtvis ska ingen behöva känna så här. De som driver restauranger, barer eller kaféer måste förbättra möjligheterna för alla att besöka och ta del av deras verksamhet.

I Handisams undersökning om nöjesliv har drygt 1500 personer med olika typer av funktionsnedsättning deltagit, till exempel personer med allergi, rörelsehinder och hörselskada. Nästan hälften, 48 procent säger att de skulle vilja besöka restauranger, kaféer och barer oftare än de gör i dag. Det finns olika anledningar till att de inte gör det i dag.

Över hälften har problem med ljudnivåer, till exempel hög bakgrundsmusik. En fjärdedel upplever problem med att komma in och drygt en tredjedel med att ta sig fram inne i lokaler. En av sju har problem med allergiframkallande produkter, till exempel att jordnötter och doftande blommor finns i lokalen eller att rökning sker vid entrén.

Den här typen av problem med tillgängligheten påverkar många. I Sverige har var femte person en funktionsnedsättning. De som driver restauranger, kaféer och barer förlorar kunder och därmed inkomster om man inte ser över tillgängligheten och åtgärdar brister. Det är inte bara hon eller han som hindras att besöka restaurangen eller baren som kan gå förlorade, utan hela sällskap.

Ofta saknas menyalternativ för allergiker och matintoleranta. En bra restaurang kan alltid erbjuda alternativ och ta fram information om innehållet i rätterna. Med lite vilja går det, men alla har inte den viljan, uppger en av de svarande i enkäten.

Små insatser kan leda till stora positiva förändringar för många. Sluta servera jordnötter, se till att det finns bra belysning, lagom hög ljudnivå och tydliga skyltar. Ta bort trösklar, se till att menyer har stor stil och finns att få på punktskrift för personer med synnedsättning. Öka kunskapen om funktionsnedsättningar bland personalen. Det är bara några exempel på enkla åtgärder.

År 2005 infördes rökförbud på restauranger och barer. Något som var nödvändigt för dem med allergi, men som vi alla mår bättre av. I dag går det knappt att föreställa sig rökning inomhus.

Sverige har skrivit under FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Vi har lovat att följa den. Där lyfts många viktiga områden fram, exempelvis rätten till utbildning och arbete. Men även rätten till en meningsfull fritid tas upp. För många är samvaron på restaurangen, baren eller kaféet viktig.

Nu är det helg och tid att umgås. Ingen ska behöva ha en klump i magen, vara orolig för att inte bli insläppt eller bli sjuk på väg in i lokalen. Därför uppmanar vi alla som driver en restaurang, bar eller kafé att öppna dörrarna till ett nöjesliv för alla.

Carl Älfvåg

Sophie Brömster

Erika Sohlberg

Caroline Liljegren

Anna Kain Wyatt

Mikael Berghman

Jakob Larsson

Publisert: