Ett fiasko i repris

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jan-E Israelsson: ”Sommarkrysset” har falsk varubeteckning

Så drabbar det oss igen – ”Sommarkrysset”.

Programmet som presenteras som sommarunderhållning där man ska lösa ett kryss. Men att kalla programmet för ”Sommarkrysset” är falsk varubeteckning.

Än en gång har man bevisat att det inte går att kombinera artister med en krysstävling på det sätt som sker i ett direktsänt program.

Till råga på allt har man i år dessutom plockat in lottodragningen som utfyllnad. Vad har nu denna dragning i programmet att göra? Och Markoolios medverkan känns mest som ett pinsamt inslag.

Årets tittarsiffror tyder på ett fiasko – bara omkring 600 000 tittare på bästa sändningstid.

Till vilken åldersgrupp vänder sig programmet? Artist- och musikinslagen vänder sig till ungdomlig publik. Den entusiastiske krysslösaren finner man inte i den gruppen. Var kommer han/hon in?

I fjol kritiserade jag programupplägget på Aftonbladets debattsida. Trots det tycks redaktionen bakom det nya programmet fortfarande vara lika okunnig om krysskonstruktioner.

Redaktionen anlitar inte ens en professionell konstruktör för krysset, som egentligen inte alls är ett kryss utan en amatörmässig ordfläta som bara ska fylla ut artistunderhållningen.

Det minsta man kan begära är att redaktionen kan skilja mellan kryss och ordflätor. Så här ligger det till:

Ett kryss består av vågräta och lodräta ord som vävs ihop i ett rutmönster. Som ett exempel kan ”Melodikrysset” nämnas.

”Sommarkryssets” rutsystem är en ordfläta där man skriver ett antal vågräta ord i rutsystemet och sedan hittar ett ord i en lodrät rad.

De så kallade nyckelorden eller ledtrådarna som visas i programmet är ofta rena kunskapsfrågor om popmusik och popartister. Frågorna hänger inte ihop med bilden utan tycks ha plockats in som nödlösning.

Vad finns då kvar av det klassiska krysslösandet?

Inte ett dugg. Spänningen och nöjet att lösa kryss och väva ihop ord vågrätt och lodrätt är helt borta.

Och så har vi det här med vinsterna. Totalt 75 000 kronor till bara två vinnare är skandal och slöseri med pengar. Det känns inte motiverat att en enda vinnare ska få 50 000 kronor för att han eller hon svarat ”trumpet”. Dela upp vinstsumman så att fler kan få glädje av prispengarna!

Jag ifrågasätter dessutom om programmet bryter mot Lotteriinspektionens regler – att ett arrangemang som avgörs av ett slumpmoment är ett lotteri medan ett arrangemang som avgörs av ett prestationsmoment är en tävling.

För att ett prestationsmoment ska föreligga krävs att vinnaren utses genom att deltagarnas individuella prestationer bedöms enligt vissa på förhand bestämda grunder. Prestationsmomentet kan vara till exempel att skriva en slogan, lösa en gåta eller rita en bild.

Enligt Lotteriinspektionen gäller följande för tillståndsfria lotterier:

I samband med utgivande av tryckt periodisk tidskrift eller i samband med sändning i radio och tv får under vissa förutsättningar lotteri anordnas utan tillstånd, så kallade massmedialotterier. Det får inte krävas att deltagaren ska betala insats eller inneha skriften. Insats anses betalas om deltagaren ringer in sitt svar och en viss del av kostnaden för telefonsamtalet tillfaller anordnaren. Värdet av högsta vinsten får uppgå till högst cirka 650 kronor.

Eftersom allt krysslösande avgörs av slumpen är det inte någon tävling. Krysslösandet är ett lotteri eftersom alla kommer fram till en enda på förhand gemensamt lösning och där priser sedan lottas ut bland dem som svarat rätt.

Låt oss slippa denna typ av konstlad och mixad underhållning. Det går att göra bra kryssprogram för hela familjen. Det gäller bara att ha en redaktion som är intresserad och kunnig och som dessutom tar hjälp av professionella krysskonstruktörer.

Fotnot: ”Sommarkrysset”

sänds i TV4 lördagar kl 20.

Jan-E Israelsson

Publisert: