ÅSIKT

Varför visade ni ansiktena på Lordi?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Varför publicerar ni bilder på ansiktena bakom maskerna i Lordi? När de uttryckligen bett om att tidningarna inte ska göra det? Ni gör massor med människor otroligt besvikna och visar dessutom noll respekt för bandets egen önskan. Att sedan ha en artikel där det står att folk i Finland rasar mot publiceringar där, av samma skäl, samtidigt som NI visar bilden är ju snudd på sjukt? Hur tänkte ni då egentligen? Dubbelmoral? Kunde det inte ha fallit er in att folk tänker likadant här?

Med vänliga men sårade hälsningar Jessica

Svar: Jag tror att även du Jessica, precis som så många andra, var väldigt nyfiken på hur Lordi ser ut bakom maskerna. Att de själva i PR-syfte varit noga med att inte visa sina ansikten är begripligt. Intresset för bandet blir naturligtvis större då. Jag tror också att PR-männen bakom gruppen kallt räknade med att bilder utan masker skulle publiceras och därmed skulle det skrivas ännu fler artiklar och säljas ännu fler skivor.

Färskpotatis på Långbro – textreklam?

Läste reportaget om årets första färskpotatis som ni avsmakade på Långbro värdshus. Var det er eller krogens idé att göra detta och hur resonerar ni kring dold reklam i era reportage? För mig kändes det som uppenbar produktplacering eftersom kocken på bilden hade företagets namn på skjortan. Arona

Svar: Att kocken bar en skjorta med krogens namn på tycker jag är en bagatell. Och textreklamvärdet kan vi nog bortse från. Långbro värdshus är säkert inte ensamma om att servera färskpotatis i juni månad.

Osmakligt med aborten på förstasidan

Tycker inte du att det är djupt osmakligt att familjen med aborterfarenhet i vardagsrummet hamnade på förstasidan? Är jag totalt mossig som tycker att abort är en privatsak? Visst har det allmänintresse, men det är ändå ett avbrutet liv. Många i Sverige gör abort. I stället för att försöka avdramatisera det höga aborttalet, tycker jag att något måste göras för att fler ska våga behålla sitt barn. Sedan är det förstås sorgligt att något så frekvent som abort är så skambelagt - men det är ju inte en lätt fråga, eller? Sara

Svar: Jag tycker den här familjens beslut att öppet i Aftonbladet berätta som sin abort i högsta grad bidrar till att motverka det skambeläggande som du själv tar upp.

Ni drar ner värdet på svenska flaggan

Jag såg er reklam ”Heja Sverige” ihop med den svenska flaggan. För mig kändes det som ytterligare ett sätt att dra ner värdet på vår flagga. I dag brottas vi med att låta flaggan vara en symbol för hela Sverige - inte bara de högerextrema. Därför känns det konstigt att vi även ska behöva skydda den mot reklam. Det är ju rätt uppenbart att man gillar Sverige när man har dess flagga, det behöver ju inte stå på den.

Vi har snart reklam över allt. Snälla låt oss i alla fall slippa det på vår nationalsymbol. Det känns nämligen som om ni bryter ny mark för reklam, och man undrar nu vad som är heligt när till och med sport bryts för reklam och flaggor klottras med reklam? Fredrik

Svar: Jag tycker att alla sätt som bidrar till att återerövra den svenska flaggan från högerextrema grupper är bra. Den flagga du syftar på är fullt laglig och bär texten ”Heja Sverige”. Det budskapet ställer i alla fall jag mig hundraprocentigt bakom. Det gör säkert du också.