10 röster till varje väljare

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jerker Söderlind: Vi moderna människor vill fördela våra röster själva.

Välj själv Sprid dina röster fritt, så kan det till exempel se ut så här.
Välj själv Sprid dina röster fritt, så kan det till exempel se ut så här.

När jag går in på ICA eller Konsum och handlar, då är jag en fri och tänkande människa. Jag erbjuds inte sju färdigpackade mat-påsar. En med kött och bärs och lite blomkål. En annan med ekologisk mjölk, vegobiffar och äpplen. En tredje påse med välling, godis och mjölk. Det vore ju helt knas! Men i det stundande valet, där blir jag tvingad att lägga all min rösträtt på en enda av sju färdigpackade parti-påsar.

Plocka ihop en partipåse Istället för att välja ett parti att rösta på vill Jerker Söderlind att var och en ska få plocka ihop en egen mix – precis som i matbutiken. (Bilden är ett montage)

Nu är det så här, kära ni som hittar på valsystem: Vi moderna människor vill fylla påsarna själva! Man kan faktiskt vara en öldrickande vegetarian eller grötälskande sushi-fantast! Det finns både gröna moderater och EU-vänliga vänsteranhängare!

Alla får tio röster! En man, en kvinna – tio röster att fördela! Normalsossen lägger alla sina tio på Persson. Grönsossen 7 på (s) och 3 på maskrospartiet. Vänstern säger till S-väljarna: ”Lägg åtminstone en av era röster på oss, så lovar vi att driva regeringen åt vänster”. Utmärkt läge för Schyman att ta ett steg in mot riksdagskorridorerna utan att anklagas för att skjuta Ohly i sank. ”Var tionde röst på damerna” bland varannan väljare räcker för en säker riksdagsplats.

Räkna själv! 50 procent lägger en av tio röster på Feministiskt Initiativ (0,5 x 0,1 = 0,05). Seniorpartiets revolt mot åldersdiskrimineringen hamnar nu inom det möjligas gräns. Eftersom var fjärde väljare i årets val faktiskt har fyllt 65 år (!) skulle ”två röster av tio” från varje pensionär också ge 5 procent i riksdagen (0,25 x 0,2 = 0,05).

Borgarna kan på detta viset kolla in de senaste SIFO-mätningarna och rekommendera ”stödröster” i lämpliga doser till de litet tynande kristdemokraterna. Och du som tvekar mellan att ”kasta bort” din röst på något du verkligen tror på eller rösta på etablissemanget slipper vrida dig i ångest i valbåset.

Mer spännande vadslagningar på nätet och mer avancerat taktiksnack i omklädningsrummen inför slutdebatten i TV kan bli resultatet. Men framförallt: Med tio röster i stället för en enda fjuttig en har jag plötsligt möjlighet att göra ett aktivt intelligent val, en egen giv av röster!

Så här ser den nya röstsedeln ut (se exemplet till höger). Du får göra tio kryss, ett på varje rad. Du får rösta på högst tre olika partier som inte sitter i riksdagen. Vill du avge personröst skriver du namnet till höger. Men partibeteckningen gäller om du skriver slarvigt. Svårare är det inte.

Om du satt 4 kryss på (s) blir det 0,4 procents röst i valförrrättarnas datorer där alla röster räknas ihop och blir till mandat som vanligt. Gör en lista på din arbetsplats, din skola, ditt fängelse eller sjukhus. Låt folk fylla i en rad där det står ”Jag skulle ge min enda röst till detta parti”. Sen får de fylla i den nya valsedeln. Jämför!

Nu haglar säkert invändningarna. Främst att det skulle ge massor av småpartier i riksdagen och göra det svårare att få till en ordentlig regering. Polsk riksdag som man säger.

Inte alls. Samtidigt som vi ”tiodubblar” väljarnas makt kan 4-procentsspärren höjas till 5 procent. Småpartier med starkt stöd kanske kommer in i riksdagen. De som faller för 5-procentsstrecket får trösta sig med en plats i den nya TV-såpan ”De refuserades salong”.

Om man sen alla småpartier i förväg fick säga att ”om vi inte kommer in, då ger vi våra röster till partiet X” skulle det bli än mer rättvist. Fast pinsamt för partier som vägrar ta ställning mellan höger och vänster. Schyman skulle tvingas bekänna färg - är rött eller blått mest feministiskt?

I EU finns ett ord som heter ”subsidiaritet”. Det betyder att man ska ta beslut på rätt nivå. En vettig princip. Jag köper min egen lunch men bara statsministern får starta krig. Att fixa till roligare, mer spännande och valfriare valsystem – med bibehållet stark regering i slutänden. Det vore en bra tillämpning av subsidiaritetsprincipen. Valen är ju både till för de som väljer och de som blir valda.

Alternativet är att låta allt vara som det alltid har varit. Det är också ett val.

Dagens debattör

Jerker Söderlind, 51 år, Nacka, teknologie doktor KTH, samhällsbyggnad.

Jerker Söderlind

Publicerad: