Debatt

Sluta säg nej, Löfven – börja beskatta rika

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jonas Sjöstedt (V): Kampanjer i all ära – det är vad du gör som räknas

10 miljarder satsas på välfärden i regeringens budget. Men det räcker inte, skriver Jonas Sjöstedt V). Om Stefan Löfven menar allvar med sina satsningar måste han sluta säga nej till att beskatta de rika. De mest förmögna ska betala mer.

DEBATT. De rikaste blir allt rikare och håller nu på att helt glida från oss andra. Samtidigt finns det stora eftersatta behov som gör att det behövs investeringar i välfärd, bostäder och infrastruktur. Det är något som jag tror att de flesta svenskar tycker borde rättas till.

Socialdemokraterna har nu dragit i gång en kampanj som spelar på detta. Stefan Löfven och Carin Jämtin skriver att även de förmögna måste göra rätt för sig och att vi behöver satsa på vårt gemensamma samhällsbygge (Aftonbladet 18 april). Det är ett fint budskap, men det förpliktigar.

När Vänsterpartiet har förhandlat om budgeten med regeringen har tongångarna från Socialdemokraterna ofta varit helt annorlunda. När vi lägger fram konkreta förslag på hur vi kan se till att de rika betalar mer skatt, då möter vi en brist på politisk vilja.

Vi välkomnar att Socialdemokraterna nu själva lyfter fram satsningen på 10 miljarderna till välfärden, men när vi kom till förhandlingsbordet fanns detta inte med bland regeringens förslag. De 10 miljarderna till välfärden var Vänsterpartiets huvudkrav i budgetförhandlingarna och vi är stolta över att det nu blir verklighet. Resultatet kommer att märkas på många skolor, vårdcentraler och äldreboenden runt om i landet. Kommuner och landsting som nyss funderade på vad de ska skära ned på, får nu i stället fundera på vad de ska satsa på.

Det är bra att vi i förhandlingarna med regeringen också fick igenom en ny bankskatt. Men det behövs så mycket mer. Om Socialdemokraternas ord ska betyda något måste de motsvaras av en vilja att faktiskt förändra. Då duger det inte att säga nej till våra förslag om att låta de rika betala mer.

Vi behöver införa en förmögenhetsskatt och en skatt på stora arv. Sett till dessa områden är Sverige i dag ett skatteparadis, med ekonomiska klyftor och för lite resurser till det gemensamma som resultat. Så vitt jag vet är Sverige det enda industriland som har avskaffat såväl fastighetsskatt och förmögenhetsskatt som arvs- och gåvoskatt. Det är inte rimligt.

Vi behöver även trappa av ränteavdragen. I dag innebär ränteavdragen att många miljarder kronor varje år går som subventioner till de som redan har en bostad, framför allt till dem med de allra dyraste bostäderna. Det är pengar som verkligen hade behövts för att bygga bostäder åt dem som i dag tvingas bo hos sina föräldrar eller hoppa mellan tillfälliga andrahandskontrakt. När vi i budgetförhandlingarna har föreslagit förmögenhetsskatt, arvsskatt och avtrappade ränteavdrag har regeringen tyvärr sagt nej.

Kampanjer och debattartiklar i all ära, men det är vad man gör i verkligheten som räknas.

Den som menar allvar med att satsa på välfärd, bygga bostäder och investera i järnväg och annan infrastruktur, den måste vara beredd att betala.

För oss i Vänsterpartiet är det uppenbart att när de rika blir allt rikare borde de också vara med och bidra mer. Stora inkomstskillnader drar isär ett land och minskar tilliten mellan människor. Det är även farligt eftersom det påverkar viljan från de med högst inkomster att vilja bidra till förskolor, sjukvård och annan gemensam välfärd.

Det räcker inte att administrera och försvara sådant som varit, man måste ha idéer för framtiden också.

I dag kommer de framtidsinriktade idéerna från Vänsterpartiet.

Det är vi som tar fram förslagen på att barn ska få gratis medicin och stöd till glasögon. Det är från oss förslagen kommer om att låta banker och superrika betala till en bra skola för alla och sjukvård med toppkvalitet. Det är idéer som visar att det går att gå framåt och göra Sverige till ett bättre land. Låt inte ängsligheten stå i vägen.

Jonas Sjöstedt, partiledare (V)

Få debatten i ditt flöde och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Stefan Löfven

Jonas Sjöstedt

Socialdemokraterna