Debatt

Ökade klyftor är dåligt – för alla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Annika Strandhäll (S): Röda linjen går mellan två världar jag känner mycket väl

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll.

DEBATT. Att åka röda linjen genom Stockholm är en resa mellan två världar. Två världar jag känner mycket väl.

Jag växte upp bland höghusen i Bergsjön i Göteborg. En stadsdel inte olik Alby eller Fittja. Vi hade inte mycket pengar – mina syskon, mamma och jag. Det hade inte heller våra grannar.

Samtidigt var jag lyckligt lottad. Jag fick möjlighet att gå i en skola som gav mig samma möjligheter som alla andra. Jag blev inte behandlad på något annat sätt för att min mamma var ensamstående och sjukpensionär. I stället fick jag lära mig att framtiden låg för mina fötter.

Om jag inte hade fått gå i en sådan skola, där jag fick frihet att utvecklas, då hade jag inte varit socialförsäkringsminister i dag.

Men mycket har hänt sedan dess. Inkomstklyftorna har vuxit mer och snabbare i Sverige än i de flesta jämförbara länder. Samhället håller på att glida isär och otryggheten ökar. Det ser vi längs röda linjen och vi ser det i hela Sverige.

Det är därför regeringen valt att lägga om kursen. I stället för skattesänkningar väljer vi att investera 60 miljarder i ett nytt samhällsbygge.

Vi vill utveckla den svenska modellen och vi gör det genom att:

Satsa på jobben. Vi gör nödvändiga investeringar i järnväg och infrastruktur och genomför ett kunskapslyft med 50 000 nya utbildningsplatser för att möta efterfrågan på arbetskraft.

Förbättra skolan. Vi gör satsningar på fler lärare och mindre klasser i lågstadiet och lägger tre miljarder på höjda lärarlöner.

Öka bostadsbyggandet. Vi genomför den största bostadssatsningen på 20 år och fortsätter de blocköverskridande samtalen om framtidens bostadsbyggande.

Förbättra etableringen. Vi inför snabbspår för nyanlända och satsar på språkutbildning, validering och kompletterande utbildning.

Satsa på välfärden. Vi gör den största välfärdssatsningen på decennier med tio miljarder extra till kommuner och landsting.

Stärka trygghetssystemen. Vi har höjt taket i a-kassan och avskaffat utförsäkringarna.

Detta är investeringar som bygger Sverige starkare – som gör att samhället håller ihop. Ökade klyftor är dåligt för alla, inte bara de som är längst ner på samhällsstegen. Det minskar tilliten, hindrar tillväxt och skapar sociala problem.

Jag vill leva i ett samhälle där alla barn ska ges samma trygghet och möjlighet att utvecklas, oavsett om du bor i Bergsjön, i Alby eller vid Karlaplan.

Alla barn ska känna framtidstro och veta att deras drömmar kan bli verklighet.

Det är det jag arbetar för. Det är det vi vill med vårt nya samhällsbygge.

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klassresan

ÄMNEN I ARTIKELN

Klassresan

Annika Strandhäll