Debatt

Rapporten har stora vetenskapliga brister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

SLUTREPLIK: Villaägarna och Arid är oeniga om elektroosmotisk dränering fungerar. Arids marknadschef Martin Graap tar i sin replik upp en amerikansk rapport som bevis på att elektroosmotisk dränering fungerar, men rapporten har stora vetenskapliga brister.

Fälttestet säger precis som Martin Timells fälttest i Äntligen hemma inget, då andra faktorer som nederbörd, temperatur, ventilation mm. kan ha påverkat resultatet. Dessutom erkänns i rapporten att sprickor har tätats innan man observerat uttorkning.

Även laboratorietestet är värdelöst. Försöket kunde endast genomföras vid vattenmättnad med saltvatten som har mycket bättre ledningsfråga än vanligt vatten.

Listan över forskare som avfärdar tekniken är lång.

Några exempel. Tekniska doktorn Inge Rörig-Dalgaard och Lisbeth M. Ottosen, associate professor på Danmarks Tekniska Universitet, kom i sin forskning fram till att det inte gick att få fram ett användbart elektroosmotiskt dräneringssystem, då de elektrokemiska processerna efter ett kort tag slår ut den elektroosmotiska processen. Carsten Johansen, seniorkonsulent på Teknologisk Institut, Danmark, har berättat att de har testat elektroosmotiska dräneringssystem i snart tre decennier, men att systemen inte har fungerat en enda gång. Likaså Hanno Essén, docent och associate professor, vid KTH Mekanik, avfärdar elektroosmotisk dränering.

Villaägarna vill inte att konsumenter ska köpa dränering för ca 60 000 kr, som inte fungerar. Därav förbundets engagemang.

Ulf Stenberg, chefsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Johan Smeds, byggnadsteknisk expert, Villaägarnas Riksförbund

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt