ÅSIKT

Det här kan du göra för att nå målet, ministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Elin Helander om ohälsa bland fattiga

Foto: Elin Helander.

SLUTREPLIK. I replik till mitt debattinlägg ”Därför blir vi sjuka av att vara fattiga” som tar upp de allvarliga konsekvenserna pengastress, skriver folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström att hälsoklyftorna ska bort på en generation. Ett ambitiöst mål, men inte omöjligt att nå.

Ministern skriver vidare om olika åtgärder får att nå dessa mål. Jag vill passa på att föreslå ytterligare några. Vi behöver fler forskningsstudier som följer hur problematiken utvecklar sig över tid, som kan fastställa orsakssamband, och som utvärderar olika insatser och åtgärder.

I Konsumetverkets rapport 2014 ”Är skuldsanering rehabiliterande?” påvisar forskare att den dåliga psykiska hälsan hos de som genomgått skuldsanering inte försvinner, utan till och med försämras. Mer än hälften uppger att de har varit överskuldsatta i tio år eller mer innan de sökte eller beviljades skuldsanering. Och över hälften uppger att den ansträngda och långvariga ekonomiska situationen har påverkat deras förhållande negativt till sin familj. Viktig kunskap som vi behöver mer av.

Vi behöver fler initiativ som tillgängliggör och sprider forskning som görs. Kunskapen får inte fastna i vetenskapliga tidskrifter för att sen glömmas bort. Vi måste komma ihåg att den är till för folket och för att förbättra samhället.

Jag vill tacka för kommentarerna till min artikel. Det är berörande att läsa att så många känner igen sig. Jag önskar att det inte vore så.

Elin Helander, kognitionsvetare och grundare av forskningsinitiativet Moneymind

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle