SD: Ni gör för lite och för sent, moderater

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Kent Ekroth om våldet i förorterna

Kent Ekeroth.
Kent Ekeroth.

REPLIK. Sverigedemokraterna har tidigare lämnat förslag som ger polisen de verktyg som krävs för att kontrollera utanförskapsområdena.

Moderaterna kommer nu med ett halvhjärtat försök att göra detsamma genom att föreslå en straffskärpning där våld mot tjänsteman ska leda till fängelse i minst sex månader.

Attacker mot blåljusverksamhet ska vara en egen brottsrubricering, men straffet bör vara minst fyra års fängelse. Det är i straffskalan samma nivå som synnerligen grov misshandel, ett brott som allvarlighetsmässigt är att likställa med våldsam störning och vandalisering av utryckningsverksamhet.

Tyvärr har Moderaterna heller inte insett att polisen även behöver ha ökade befogenheter. För att polisen ska få kontroll över områdena och inte ge våldsverkarna övertag ska de ha möjligheten att använda tårgas, vattenkanoner och gummikulor. Det är den typen av icke-dödligt våld som kan fylla den nuvarande lucka som finns mellan individuella ingripanden och användning av dödligt tjänstevapen.

Vid större ordningsstörningar ska undantagstillstånd i specifika områden kunna utlysas.

Ökade befogenheter till polis och militär, utegångsförbud, större möjligheter att kontrollera folk på gator och torg, lättare att häkta och snabbare rättsliga processer vid exempelvis utvisning är exempel på vad ett undantagstillstånd ska kunna medföra. Även militären ska kunna användas för att återställa ordningen vid undantagstillstånd.

Sveriges segregerade områden är på väg att bli övertagna av kriminella element. Moderaterna gör för lite, och de gör det för sent. Våra förslag är vad som behövs för att polisen ska återfå kontrollen.

Kent Ekeroth

Rättspolitisk talesperson (SD)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: