Debatt

”Jag driver inget kvinnligt företag”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rebecca Weidmo Uvell: Kvinnor som är företagare behandlas ungefär som män som är pappalediga

Idag är internationella kvinnodagen. En dag som lyfter fram kvinnor och på olika hemsidor kan man bland mycket annat hitta arrangemang om kvinnligt företagande. Googlar man ordet ”kvinnligt företagande” får man 156.000 träffar.

Det är uppenbarligen en fråga som engagerar.

Regeringen har till och med avsatt 100 miljoner kronor under tre år för att främja ”kvinnligt företagande”. Världens största minoritet, kvinnorna (51 procent av jordens befolkning) behöver alltså inte bara en särskild dag utan vi driver också en alldeles speciell sort av företag. Det kvinnliga företaget. Regeringens pengar ska bland annat finansiera ”kvinnliga innovationer”. På feminint-foretagande.se kan man ”utveckla sitt företagande ur ett feminint perspektiv”, få stöd i ”utvecklingen av dina naturligt kvinnliga egenskaper” och du ”lär dig förhålla dig till ditt företags själ”. En bok som getts ut nyligen på SNS om kvinnligt företagande hänvisar till ”företagerskan”.

Kvinnor som är företagare behandlas ungefär som män som är pappalediga. När en man kommer in på vårdcentralen med sjuka bebisar eller går och handlar med barnvagnen tittar folk på honom, lägger huvudet på sned och tänker ”nämen titta, där är en pappa som tar hand om barnen. Alldeles själv. Så duktig han är!”. Ja, så duktig han är. Som kan ta hand om sina egna barn. Utan hjälp. Trots att han är man. Barn han känt sedan…..eh, födseln. ”Titta, där är en kvinnlig företagare. Så duktig hon är som kan driva företag alldeles själv!”. Trots att hon är kvinna.

Som företagare blir jag bara förbannad. Jag driver inget kvinnligt företag och jag är absolut inte en företagerska. Jag är företagare. Jag driver ett företag. Punkt. Jag trodde faktiskt att vi kommit längre i det här landet, som slår sig för bröstet och pyser av stolthet så fort ordet jämställdhet nämns. Jag trodde att hela jämställdhetskampen som förts från höger till vänster främst ville att kön inte skulle spela någon roll. Ändå är det nu samma människor som alltså pratar om ”kvinnliga innovationer”. När det bara finns innovationer. Och företag.

Oavsett om de drivs av män, kvinnor eller folk som vill kallas ”hen”.

Kan vi inte bara lägga ner den här kvinnodagen och bete oss som folk mot varandra alla dagar istället?

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell