ÅSIKT

Befria oss från Saddam

DEBATT

Exil-irakiern Farid Alsaati vill att Bush ska bomba hans land – trots det höga priset för befolkningen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Jag förstår att ett anfall skulle drabba många oskyldiga, säkert också mina egna släktingar. Men hellre detta krig än flera andra krig och katastrofer igångsatta av Saddam Hussein själv”, skriver Farid Alsaati på Aftonbladet Debatt i dag.

Under 34 års styre av Saddam Hussein och Baathpartiet som han tillhör, har Irak genomlidit två krig och flera katastrofer. Irakierna upplever ett oupphörligt lidande och förtryck. Oljan och Iraks övriga resurser har hjälpt Saddam Hussein att skapa ett unikt maktsystem. I det ingår arméer och säkerhetspoliser. Dessa ska skydda honom och ge honom absolut kontroll, exempelvis genom att tvinga befolkningen att spionera på varandra.

Folket är rädda. Man kan inte lita på sin bror, son eller fru eftersom minsta lilla kritik mot Saddam Hussein kostar människor livet. Han belönar dem som anger släktingar som är ”förrädare”, folk försvinner spårlöst och anhöriga vågar inte fråga efter dem. I en sådan situation kan oppositionen omöjligen komma inifrån Irak.

Saddam Hussein har startat två krig, mot grannländerna Iran och Kuwait. Krigen har kostat de tre länderna mer än en miljon offer, döda och handikappade. Saddam Hussein har också använt kemiska vapen, bland annat mot det kurdiska folket i Irak. På en dag dödades 5 000 människor i staden Halabja, bilderna därifrån var chockerande. Avhoppare från regimen berättar om lastbilar fulla med människor som kördes till ökenområden. Där tömdes lasten i ett öppet hål i jorden och täcktes därefter med jord – som om ingenting hade hänt. Man berättar också om rensningar som sker i fängelserna. Med ett skott i nacken avrättas emellanåt alla de politiska fångarna. Detta kallar man att ”städa upp” i fängelserna. Det är sedan de anhöriga som tvingas betala avrättningskostnaderna.

OM det blir krig nu ser jag Irak som en patient som ligger på operationsbordet för att ta bort en cancertumör

Man kan berätta hur många historier som helst om Saddam Husseins terror mot mänskligheten. Tyvärr har hatet mot USA i arabländer och andra länder i världen fått dem att stödja Saddam Hussein. Jag förstår de i västvärlden som vill ha fred i stället för krig. De ser igenom USA:s ”krig mot terrorismen” och finner blott oljeintressen. Men det spelar ingen roll! Jag själv har aldrig varit pro-amerikan, men nu handlar det om ett krig som befriar mitt land och 20 miljoner irakier från en av de värsta massmördarna som historien bevittnat någonsin. Visst, krig har sina offer. Jag förstår att ett anfall skulle drabba många oskyldiga, säkert också mina egna släktingar. Men hellre detta krig än flera andra krig och katastrofer igångsatta av Saddam Hussein själv. Detta krig kan sätta stopp för en regim som styr landet med blodbesudlade händer. Det här kriget ger hopp. Saddam Hussein ger inget hopp.

OM det blir krig nu ser jag Irak som en patient som ligger på operationsbordet för att ta bort en cancertumör i kroppen. Patienten mår dåligt under och efter operationen, men blir till slut räddad till livet.

Under Kuwaitkriget, när regimen tvingats i underläge, gjorde irakierna stort uppror mot Saddam, flera städer blev befriade. Men upproret krossades slutligen brutalt genom ett avtal mellan Saddam Hussein och USA. Irak har i dag – återigen – intellektuella människor som, om de fick chansen, skulle kunna styra Irak mot fred och demokrati.

Utan USA skulle inte Kuwait finnas i dag. Utan USA skulle talibanerna fortfarande styra Afghanistan.

Detta är ett befrielsens krig. So please Mr Bush, go ahead and do it!

Farid Alsaati (Debattör flydde 1980 från Irak till Sverige. Har släktingar och vänner som blivit avrättade eller försvunnit spårlöst i Irak eller som har dött i krigen mot Iran och Kuwait. Aktiv i en organisation för mänskliga rättigheter i Irak.)