Hur kan ni vilja gå med i Nato – med Turkiet?

Replik från Socialdemokraterna om hårdare politik mot Erdogan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är helt obegripligt att Liberalerna vill gå med i samma militärallians som Turkiet, skriver Anders Österberg.

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Turkiet platsar inte i EU – stäng dörren

REPLIK. Jan Björklund och Fredrik Malm argumenterar skickligt om varför det krävs hårdare politik gentemot Turkiet och att Turkiets medlemsprocess med EU borde avslutas.

Frågan är hur de får ihop denna linje med sin vilja att gå med i militäralliansen Nato, en allians där Turkiet sedan länge är medlemmar. 

Den inrikespolitiska situationen i Turkiet försämras varje dag, jag håller med om att det är mycket skrämmande att politiker i det politiska partiet HDP och andra oppositionella, journalister och människorättsaktivister arresteras.

Det är också fruktansvärt att exempelvis några ur den utsatta och historiskt förföljda religiösa gruppen aleviter har fått sina dörrar markerade med röda kors. Hos de som drabbas sprids en känsla av hot om förföljelse och rädsla att en massaker som i Sivas, där människor brändes ihjäl ska upprepas. 

Turkiets angreppskrig mot Afrin är i strid med folkrätten och kan inte motiveras med inrikespolitiska argument. Sveriges regering agerar med de medel som finns.

Bland annat har Sverige tagit upp situationen i Afrin i FN:s säkerhetsråd och kräver eldupphör för att möjliggöra humanitär hjälp till civilbefolkningen och medicinska evakueringar. Turkiet bryter mot detta. Något som också Sverige sagt direkt till Turkiet. 

Turkiets agerande kan inte rättfärdigas genom en referens till självförsvarsrätt gentemot YPG. Turkiet har inte förklarat hur det turkiska agerandet kan rättfärdigas enligt FN-stadgan.

Därför är det helt obegripligt att Liberalerna vill gå med i samma militärallians som Turkiet, Nato. Det verkar inte som att er egen text övertygat ens er själva. Hoppas att mina argument hjälper Liberalerna i rätt riktning.


Anders Österberg, riksdagsledamot i Utrikesutskottet med ansvar för Mellanöstern (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: