Debatt

Rebecca Weidmo Uvell: Mammor, sluta gnälla över att ni halkar efter i karriären

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

KRÖNIKA

Kan man som kvinna få allt? Karriär, lyckligt äktenskap, barn? Den frågan ställs gång på gång i olika sammanhang, senast i en undersökning i Svenska Dagbladet. Och det blir samma resultat gång på gång: Nä, det kan man inte. Man offrar karriären för familjen, går miste om löneökningar och nya befattningar man anser man borde haft, etc. Föräldraledighet är en kvinnofälla. Eller?

Vi har världens mest generösa föräldraförsäkring där de flesta kan vara hemma 1-1,5 år per barn. Många skaffar barn med endast ett par års mellanrum. Eftersom alla föräldradagarna utom 60 är överlåtningsbara kan alla idag själva välja vem som är hemma och hur länge. De kvinnor som är hemma länge har valt det. Och när de kommer tillbaka från denna långa period är det alltså missnöjda. Sura över att de, som inte jobbat på typ ett år, inte får tillräckligt bra lönehöjning eller nytt kul jobb.

Men varför ska de som inte är på jobbet få fördelar? Vad sänder det för signal till de kvinnor som av olika skäl inte har barn och som är på jobbet och sliter varje dag? De ska alltså inte få bättre jobb och högre lön trots att de  inte varit frånvarande ett år? Självklart ska de det. Något annat är inte rimligt. Personer som dessutom aldrig går tidigt för att hämta på dagis eller är hemma med sjukt barn.

De här undersökningarna görs alltid på personer mellan 30-40 år, alltså när de flesta skaffar sina barn. Och därför säger de faktiskt ingenting. För självklart hamnar man lite efter om man inte är på jobbet. Men det tar man igen om man är flitig. Att vara hemma med barn är en investering, inte en kostnad. Och man blir en bättre person även på jobbet. Gör undersökningen på personer över 50 nästa gång och jag gissar att de kvinnor som upplever att karriären lidit permanent på grund av barn är mycket färre.

Vi kan visst få allt. Men inte samtidigt. Kan inte kvinnor bara spänna av lite? Sluta stressa. Och sluta jämför dig med alla andra. Se karriären långsiktigt och i flera steg. Det går att bli chef vid 45 år också och ändå ha 25 års yrkesliv kvar. Eller så blir karriären mindre viktigt och det är faktiskt också okej.

Man får ändra prioriteringar under livets gång. Var inte så svensk och tyck att du är en bättre människa om du gör allt själv. Köp tjänster för jobbskatteavdraget. Barnpassning, städning, mat från internet. Och sluta ha krav på alla områden samtidigt. Du måste inte göra karriär och ha små barn samtidigt som du ska vara mest vältränad, ha det perfekta hemmet och ha koll på alla trender. Du måste inte åka Vasaloppet när du har blöjbarn.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell