Debatt

Regeringen står själv för intoleransen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Anna Troberg om näthat

Tre ministrar, Maria Arnholm (FP), Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Erik Ullenhag (FP), vill ta krafttag mot hat och intolerans på nätet. Regeringen har därför anslagit en miljon kronor till Statens medieråd för preventivt arbete mot näthat.

Det är naturligtvis ingen hemlighet att det förekommer både hat och intolerans på nätet, men frågan är vad regeringen verkligen gör åt det? Hat och intolerans på nätet har sina rötter i samhället utanför nätet och där bistår regeringen glatt med både intolerans och brist på respekt.

Statsministern talar om etniska svenskar. Migrationsministern talar om blåögda svenskar. Justitieministern betraktar oss alla som potentiella brottslingar. Integrationsministern blundar när Sverige systematiskt skickar hbtq­-personer till länder där de riskerar förföljelse och död. Utrikesministern säger att statlig övervakning är ofarlig eftersom den är diskret.

Det är ett mysterium hur de som i dag växer upp ska lära sig att visa sina medmänniskor grundläggande respekt, när deras politiska företrädare inte tycks ha en aning om vad det innebär.

Om regeringen verkligen ville slå ett slag mot intolerans och hat på nätet, så borde de börja föregå med gott exempel utanför nätet. Sedan kunde ministrarna avsätta en kvart om dagen till att ge sig ut på nätet och visa människor lite respekt genom att vara tillgängliga.

Just nu ser det tyvärr inte bättre ut än att regeringen försöker köpa sig fria från ansvar för med vad som i sammanhanget är en spottstyver.

Anna Troberg

Partiledare Piratpartiet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Internet

ÄMNEN I ARTIKELN

Internet