ÅSIKT

Vårdcentralen klarar inte cancerpatienter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Primärvården måste förändras – om den ska klara patienter med kronisk cancer

DEBATT. Om några år kommer en miljon svenskar ha eller ha haft cancer.

Det gör cancer till den allra vanligaste sjukdomen i Sverige.

Fortfarande är cancer starkt förknippat med död, men faktum är att 60 procent överlever sin cancersjukdom.

Statistiken för överlevnad har haft en fantastisk utveckling och många lever idag med vad vi kallar kronisk cancer.

Alla botas inte från cancer, men effektiva läkemedel gör det möjligt att leva vidare. En del går tillbaka till jobbet, andra går ner på deltid, någon är hemma. En är 38 år, en annan 82 år.

Livet kan se olika ut men gemensamt för dem som har cancer som en kronisk sjukdom är att man ibland kan behöva uppsöka vården. Biverkningar kan dyka upp fler år senare, ett nedsatt immunförsvar ger infektioner, en ny smärta kan behöva utredas.

Primärvården, dit man är hänvisad, har ingen beredskap för detta. Och det kan vi förstå, det är orimligt att en läkare i allmänmedicin även ska ha specialistkunskap om mer än 200 olika cancersjukdomar.

Men det gör också att det kanske inte upptäcks att de symptom en patient har beror på den underhållsbehandling för cancer som personen står på, eller att ett annat symptom är en sen biverkan av tidigare behandling.

Eller att underhållsmedicinen ger besvär.

Det är inte heller lämpligt att personer med kronisk cancer hamnar i ett väntrum bredvid hostande influensa- och infektionssjuka eftersom de allra flesta med kronisk cancer är infektionskänsliga på grund av nedsatt immunförsvar.

Lika illa är det att bli sittande på en sjukhusakut i timslånga köer bara för att få veta att de inget kan göra eftersom besvären inte är just akuta.

Vårt förslag är att cancercertifierade vårdcentraler införs. Det innebär att just denna vårdcentral har en kvalitetsstämpel för kronisk cancer.

Där finns kompetens och kapacitet för kronisk cancer, specialistutbildad personal som är kunnig på underhållsbehandlad cancer och vet vad som är bäst för den enskilde patienten. Kanske behövs ett sjukhusbesök, kanske kan vårdcentralen hantera ett problem som uppstått. Det viktiga är att patienten får ett snabbt och professionellt medicinskt omhändertagande.

Detta är vårt krav till sjukvårdsminister Gabriel Wikström som vi patienter möter på Världscancerdagen 4 februari.

Vi hoppas han tar med sig förslaget därifrån och ser till att cancercertifierade vårdcentraler snarast blir verklighet.

Katarina Johansson

ordförande

Kerstin Holmberg

vice ordförande

Margareta Haag

vice ordförande

ARTIKELN HANDLAR OM