ÅSIKT

Framtiden börjar med sysselsättning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I morgon inleder vi som Sveriges största politiska ungdomsförbund vår valkampanj: ”Sverige jobbar!” Vår kampanj är ett upprop för jobb. För alla dem som jobbar och för de ungdomar som behöver att jobben blir fler. Vår utgångspunkt är att framtiden och Sverige bara kan bli bättre genom att jobben blir fler. Det regeringsalternativ som har den bästa jobbpolitiken kommer att få de ungas röst.

Med Sverige jobbar vill vi prata om framtiden och vikten av jobb för att göra Sverige bättre. Det är också jobbfrågan som skiljer de politiska alternativen åt mest. Alla unga människor måste ta ställning till om det är jobb eller bidrag som kan göra Sverige bättre. Enligt Ungdomsbarometern är jobbfrågan den som unga människor håller högst och vi ska prata med unga människor om deras möjlighet att få ett jobb med de olika regeringsalternativen.

Sverige jobbar är också berättelsen om alla oss som bor i Sverige och vill göra landet bättre. Det är när alla som vill och kan jobbar också gör det som vi tillsammans gör Sverige till ett föregångsland. Jobb lägger grunden för att vi ska klara miljön och jobb ger de intäkter vi behöver för att bygga världens bästa skola och utbildning. Det politiska alternativ som inte kan presentera en jobbpolitik saknar också trovärdighet när det kommer till miljön och skolan.

Med Sverige jobbar uppmärksammar vi alla dem som jobbar för att göra Sverige bättre. Oavsett om det är bonden som odlar ekologiskt, läraren som gör det kul att plugga eller den personliga assistenten som jobbar för att göra någon annans liv bättre så börjar Sveriges framtid med att människor jobbar. Valet handlar om vilken attityd vi ska ha till jobb i Sverige. För oss i Moderata Ungdomsförbundet är det självklart att alla jobb är värdefulla och att alla jobb ska löna sig. Sverige jobbar berättar om en inställning om att vi i Sverige faktiskt vill arbeta. Unga vill inte ha bidrag, friår eller gå flera år på komvux – unga vill ha jobb.

Finanskrisen har varit ett stort hinder för många unga människor. Men tack vare just att Sverige jobbar har vi kommit snabbare ur krisen än många andra länder och optimismen inför framtiden är större här än på många andra ställen. Vi har skaffat oss ett försprång gentemot andra länder men den viktigaste framtidsfrågan är hur vi ska använda vårt försprång. För oss börjar det med att ta tillvara dem som i krisens tider inte har fått något jobb. Den viktigaste framtidsfrågan är att driva en politik för full sysselsättning.

I valet måste Sveriges ungdomar ta ställning till två huvudfrågor som kommer avgöra hur framtiden blir och hur ungas förutsättningar ska se ut på arbetsmarknaden: Ska Sverige satsa på jobb eller på bidrag? Ska ungdomar bli mer anställningsbara eller ska det bli dyrare för företag att anställa unga?

Svaren kan verka uppenbara men arbetslinjen utmanas hårt av oppositionen som allt mer har präglats av Vänsterpartiets politik. Vänsterexperimentet föreslår gemensamt att dubbla arbetsgivaravgiften för unga människor. Vi i Moderata Ungdomsförbundet ska vid varje tillfälle fram till valet ställa oppositionen till svars för hur fler unga ska kunna få jobb om det blir dyrare att anställa ungdomar.

Sverige jobbar är ett upprop för jobb. Oavsett om vi jobbar med att fixa vår utbildning, få igång vårt företag eller med att få någon annans liv att funka inom omsorgen. Vi jobbar, Sverige jobbar och bara så kan vi bli ett föregångsland.

Niklas Wykman

Förbundsordförande MUF