ÅSIKT

Sörj bristen på ledarskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Låt oss välja en annan sorgedag för offren. Låt i stället syftet med sorgedagen vara över regeringens brist på handlingskraft, skriver Stefan Lindholm. ”Gnäll inte på regeringen, leta inte syndabockar. Det som hände har hänt. Lägg din energi på här och nu!”, skriver Åsa Welin.
DEBATT

Så utlyste statsminister Persson nyårsdagen till nationell sorgedag. Mig veterligen det enda raka beslut som han fattat sedan i söndags. Fast egentligen har vi svenskar två katastrofer att sörja. En i Thailand och en i Rosenbad.

Så låt oss, det svenska folket, för guds skull välja en annan sorgedag för offren och de anhöriga än denna lördag. Låt i stället syftet med sorgedagen vara över statsminister Perssons fullständiga brist på ledarskap, handlingskraft och empati.

Låt oss sörja att utrikesminister Freivalds uppenbarligen inte har tillgång till vare sig tv, radio eller internet. Inte ens ett riktigt utrikesdepartement som utrikesministrar brukar ha. För uppenbarligen måste utrikesminister Freivalds åka till plats för att förvissa sig om det som vanligt folk redan förstod på söndagen.

Låt oss sörja att vi har en utrikesminister som är mer intresserad av teater än verkliga livet.

Låt oss sörja att vår regeringen chartrar stora passagerarflygplan för att avvisa en (1!) asylsökande, medan man nu inte ens kunde skicka ner våra egna Herculesplan. Om så bara för att hjälpa en (1!).

Låt oss sörja att statsministern inte ens kan beorda SAS, som vi svenskar äger en femtedel av, att omedelbart ställa lämpliga flygplan till förfogande. Strandsatta resenärer skulle säkert ha förståelse för detta, och kunde få statligt stöd till mat och hotellrum.

Låt oss sörja statsministerns prestige. Förmodligen den enda orsaken till varför han inte bad andra länder om hjälp med flyg förrän på torsdagen.

Låt oss sörja att vår statsminister med sina närmaste medarbetare satt lika tysta som stranden i Khao Lak vid onsdagens presskonferens. Frågan gällde om man vädjat till andra länder om hjälp med flyg. Ett enkelt ”förlåt oss” hade räckt som svar.

Låt oss sörja att inget parti kritiserat statsministern och regeringen. I stället har de haft möte med statsministern och ställer sig bakom hans agerande.

Låt oss sörja den svenska journalistkårens feghet inför makten. Den enda fråga utrikesminister Freivalds skulle ha fått i Thailand var ”vilka beslut kan utrikesministern ta här i Phuket som du inte skulle kunna ha tagit hemma?” Denna fråga borde sedan hänga med henne i varje steg. I stället har vi en journalistkår som i början tafatt ställde upp på utrikesministerns propagandaturné. Och hennes tårar.

Låt oss alla svenskar på nyårsdagen sörja följande faktum över statsminister Persson och hans regering: aldrig förr har så få svikit så många så mycket. Låt oss sedan själva välja en dag då vi sörjer katastrofens offer och deras anhöriga.

Statsminister Persson har utlyst årets första dag till nationell sorgedag. Två svenska medborgare, Åsa Welin i Umeå och Stefan Lindholm i ­Stockholm, skriver om sina reflektioner och tankar kring sorgedagen.

Stefan Lindholm (Stockholm)