Debatt

Vi kommer sitta på motorvägarna igen

Debattören: Kampanjen orsakar störningar för att den måste

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Snart kommer kampanjen Återställ våtmarker gå ut på motorvägarna igen – för det är ett måste. Kampanjen kommer orsaka störningar – för att den måste, skriver Helen Wahlgren.
Snart kommer kampanjen Återställ våtmarker gå ut på motorvägarna igen – för det är ett måste. Kampanjen kommer orsaka störningar – för att den måste, skriver Helen Wahlgren.

DEBATT

DEBATT. Världen kippar efter andan. Koldioxidutsläppen kväver livet på jorden och det är vansinnigt bråttom.

Oroliga människor sitter på motorvägarna för att försöka rädda liv. Dessa människor är nu misstänkta för sabotage.

Snart kommer kampanjen Återställ våtmarker gå ut på motorvägarna igen – för det är ett måste. Kampanjen kommer orsaka störningar – för att den måste. Oroliga människor sitter inte på motorvägarna för att de vill. De känner att de måste.

Vi har bara några få år på oss och politikerna gör fortfarande inte ens i närheten av vad som krävs. I över 30 år har de vetat om hur illa det är. I över 30 år. Det är ett svek utan dess like. 

Ännu har kampanjen inte fått svar på det brev som lämnades över till regeringen den 8 mars. Kampanjens krav är: förbjud den skadliga torvbrytningen samt återställ utdikade torvmarker till levande ekosystem igen.

Torrlagda våtmarker läcker lika mycket koldioxid som hela Sveriges personbilstrafik släpper ut på ett år. Det motsvarar 25 procent av våra utsläpp. Att återställa våtmarker är billigt, effektivt och går snabbt. Det är en ”no brainer”!

I fredligt motstånd kommer oroliga människor att blockera motorvägar om inte regeringen tillmötesgår kraven. Människor vägrar helt enkelt ge upp – även om allt kanske redan är förlorat.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, vill sätta dessa människor i fängelse i 12 månader.

Han föreslår även obligatorisk häktning av fredliga människor som använder gatan för att uttrycka sina demokratiska rättigheter. Moderaterna gör gemensam sak med Sverigedemokraterna som även de yrkar på strängare straff.

Två års fängelse föreslår Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, i Göteborgs Posten den 1 april i år.

Djupt oroade människor på motorvägarna är ledsna över att de behöver orsaka köer och störa människor på väg till jobb och skola men de ser ingen annan utväg.

Inget har tidigare visat sig fungera. Kanske kan du som fastnar i bilkön avvara 30 minuter av ditt liv för vi befinner oss i mänsklighetens största kris?

Kampanjen kommer släppa fram utryckningsfordon och kontakta larmcentraler på förhand och göra allt den kan för att ingen ska komma till skada.

Men i ett nära framtidsscenario kommer en dag när ambulanserna inte hinner med att hjälpa alla människor som drabbas av värmeslag och organsvikt på grund av värmeböljor. Även i vårt land.

Det finns redan i dag länder där inga ambulanser når fram till nödställda.

Människor på motorvägarna vet att vanliga människor blir upprörda över att bli stående i bilköer.

Men de som sitter på motorvägarna är också upprörda.

De är förtvivlade över att livet på jorden är hotat. De känner en gränslös sorg över att människor i fattiga länder drabbas av klimatförändringar som de inte själva är orsak till.

Just i detta nu dör människor på grund av torka och svält på Madagaskar och på Afrikas horn. Just i detta nu drunknar människor i översvämningar i Sydafrika och på Filippinerna. Just i detta nu lider miljontals människor av brist på dricksvatten och det kommer att bli mycket värre.

Miljarder människor kommer tvingas fly en upphettad värld kantad av konflikt och våld.

Människor på motorvägarna är också upprörda och arga. För det pågår ett sabotage av vår jord och av människors liv som bara fortgår.  

Det är den värld vi lämnar över till jordens barn och unga om inte vanliga människor gör motstånd nu.


Helen Wahlgren, Återställ våtmarker


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Sluta att dansa efter skogsnäringens pipa

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Klimatförändringar

Johan Forssell

Stockholm

Tobias Andersson

Moderaterna

Sverigedemokraterna