Höj straffet till livstid för grova våldtäkter

Muf: Lagen måste återspegla offrens lidande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är dags att införa livstidsstraff för serievåldtäkter och de grövsta våldtäkterna. Allt annat är ett svek mot dem som blivit utsatta, skriver Matilda Ekeblad.
Det är dags att införa livstidsstraff för serievåldtäkter och de grövsta våldtäkterna. Allt annat är ett svek mot dem som blivit utsatta, skriver Matilda Ekeblad.

DEBATT. Våldtäkt är en allvarlig kränkning av en människas integritet. Det är en våldshandling som medför smärta och rädsla, men straffen är alldeles för låga jämfört med brottets allvar.

Det måste ändras. Sverige borde ta efter England och Wales och införa livstidsstraff för våldtäkt.

De som utsätts för våldtäkt utvecklar i många fall bestående psykiska men, utöver de fysiska skador som övergreppet kan medföra, och det är väletablerat att våldtäkt kan leda till post-traumatisk stress.

Sexualbrott är traumatiserande och kränkande och lagen måste återspegla det.

Det har visserligen skett ett välkommet skifte i synen på sexualbrott under det senaste decenniet. Exempelvis samtyckeslagstiftningen och att det finns en utredning på regeringens bord som föreslår höjda minimistraff för våldtäkt, men det räcker inte.

Dagens kombination av mängdrabatter och oförändrade maxstraff kommer innebära att till exempel serievåldtäktsmän fortfarande får relativt låga straff. Maxstraffet för våldtäkt måste därför höjas till livstid.

Det är sällsynt att våldtäkt leder till hårda straff. I Sverige är det genomsnittliga straffet för våldtäkt två år och fyra månader. För grov våldtäkt är det fem år och en månad.

De siffrorna ger dock inte hela bilden eftersom mängdrabatten drar ned det sammanlagda straffet vid flerfaldig brottslighet.

Ett tydligt exempel på det är fallet med Nytorgsmannen. Trots att han dömdes för sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp, flera fall av kränkande fotografering och flera sexuella ofredanden blev det bara fem års fängelse.

Ett annat tydligt exempel är mannen i Skåne som i april dömdes till sju års fängelse för 102 våldtäkter, ett grovt sexuellt övergrepp mot barn, flera fall av sexuellt övergrepp, sexuellt ofredande och kränkande fotografering.

Samma kvinna var offret för 96 av de 102 våldtäkterna.

Som om detta inte var illa nog kommer båda gärningsmännen med största sannolikhet att släppas efter att de avtjänat två tredjedelar av sitt straff på grund av villkorlig frigivning.

Att höja maxstraffet till livstid för återfallsförbrytare skulle även öppna för att domstolarna sträcker sig högre i straffskalan generellt för grova sexualbrott.

Flera olika brott kan leda till livstids fängelse, bland annat mord och människorov. Om man döms för flera brott kan man också få livstids fängelse som straff om åtminstone ett av brotten kan ge livstids fängelse.

Att införa livstids fängelse i straffskalan för våldtäkt skulle leda till att fler återfallsförbrytare får långa fängelsestraff.

I England och Wales har det redan införts. Där kan den som tidigare dömts till ett långt fängelsestraff för grova vålds- och sexualbrott dömas till livstid för våldtäkt.

Livstids fängelse betyder dock inte livstid i fängelse. Även den som döms till livstid kan få sitt straff tidsbestämt, vilket är möjligt efter 10 år i fängelse. Men med livstids fängelse i straffskalan skulle de farligaste sexualbrottslingarna kunna hållas inlåsta tills de inte längre utgör en fara för andra.

I dag saknas det ofta möjlighet till upprättelse för den som blivit utsatt för våldtäkt. Det finns inte något som kan göra brottet ogjort.

Straffet för den som utsätter andra för grova sexualbrott måste vara kännbart för förbrytaren och ge upprättelse för brottsoffret.

Det är dags att införa livstidsstraff för serievåldtäkter och de grövsta våldtäkterna. Allt annat är ett svek mot dem som blivit utsatta.


Matilda Ekeblad, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE