Fler poliser räcker inte för att stoppa våldet

Replik från Polisen om skjutningarna i Linköping

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att du som medborgare inte alltid ser polisen betyder inte att de inte finns. Och fler poliser är inte den enda lösningen. Rätt kompetens inom polisen är lösningen. Replik från regionpolischefen Ulrika Herbst.
Att du som medborgare inte alltid ser polisen betyder inte att de inte finns. Och fler poliser är inte den enda lösningen. Rätt kompetens inom polisen är lösningen. Replik från regionpolischefen Ulrika Herbst.

Med anledning av Kristina Edlunds debattartikel så vill jag tydliggöra och förklara hur Polisens regionsledning för region öst och Linköping ser på nuvarande situation.

När det gäller mordet i Lambohov hade vi en misstänkt i förvar redan tidigt samma morgon tack vare att rätt kompetens, handlingskraft och ett välfungerande samarbete mellan polis och andra aktörer.

Frågan ställs i debattartikeln hur lång tid det ska ta för att polisen ska komma tillbaka dit människor bor.

Att du som medborgare inte alltid ser polisen betyder inte att de inte finns.

Fler poliser behövs och Kristina Edlund har rätt i att synlighet är en viktig trygghetsskapande åtgärd. Men det är inte enda lösningen.

Det behövs bland annat kompetens inom polisen för att kunna spåra och övervaka den elektroniska handeln av narkotika, att snabbt kunna tömma telefoner på information eller säkra andra it-forensiska spår.

Den här kompetensen hittar vi inte bara bland poliser utan behöver förstärkningar från andra yrkeskategorier. De syns heller inte på torg eller fikar med grannskapet.

Fler poliser är inte den enda lösningen. Rätt kompetens inom polisen är lösningen.

Mycket behöver göras ur ett kommunalt perspektiv inte bara i Linköping utan på flera större orter för att motverka insocialisering i kriminella nätverk och försvåra möjligheterna till våld och distribution av narkotika. 

Det är inte bara en polisiär uppgift utan ett samhällsproblem.

Narkotika är en av de större drivkrafterna bakom de uppgörelser i den undre världen som vi nu ser resultatet av.

Narkotikahandeln i Linköping föder våldet. Missbrukaren är i dag exempelvis student, ung medelklass och vuxna med familjeliv och bra anställningar. De kriminella säljer via sociala medier och ordnar hemleverans.

Vi behöver rätt kompetens, handlingskraft och ett välutvecklat samarbete mellan myndigheter, kommuner och allmänhet för att mota våldet innan det sker.


Ulrika Herbst, regionpolischef region öst


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE