Ebba Buschs KD är inte kristdemokrater längre

Tidigare kärnväljare: Mitt parti har tappat den ideologiska kompassen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är kristdemokrat i hjärtat men nu har jag gett upp. Kristdemokratin har goda lösningar på hur samhället ska formas, Kristdemokraterna under Ebba Busch har det inte, skriver Janet Karlsson.
Jag är kristdemokrat i hjärtat men nu har jag gett upp. Kristdemokratin har goda lösningar på hur samhället ska formas, Kristdemokraterna under Ebba Busch har det inte, skriver Janet Karlsson.

DEBATT. Farfar hävdade med bestämdhet att det var hans idé att bilda ett politiskt parti, och att Lewi Pethrus sedan nappade på idén.

Som barn fick jag ofta höra historien om det där mötet, många år innan jag föddes, då Kristen demokratisk samling bildades. Vad som sades där vid tilltuggsbordet och de olika turerna till dess Sverige hade ett kristdemokratiskt parti.

Både farfar och morfar fanns med på bilden på tidningsurklippet som stolt förevisades mig.

Med åren har jag blivit kristdemokrat i hjärtat.

Det är för mig en oöverträffad politisk ideologi: Tanken att samhället byggs upp, inte utifrån kollektivism eller individualism, utan av byggstenar i form av små nära gemenskaper.

Den genialiska subsidiarietetsprincipen, som säkerställer att makten hamnar på rätt ställe i alla strukturer. Betoningen av allas okränkbara värde, och ansvaret för varandra och vår planet. Ofullkomlighetstanken, att vi alla ibland misslyckas, och på det följer därför barmhärtighet mot andra.

2015 förlorade Kristdemokraterna min medlemsavgift och min röst sedan dess.

Då hade jag fortfarande förhoppningen att alla goda krafter i partiet skulle kunna hindra den kursändring som skedde i och med Ebba Buschs högervridning av politiken, och att jag skulle kunna återvända från min politiska hemlöshet.

Nu har jag gett upp, liksom många andra. Om fokus i fråga efter fråga skiftar, tappas den ideologiska kompassriktningen bort, och man hamnar helt vilse. Troligen kommer partiet nästa år att medverka till en regering som ger invandringsfientliga stor makt i svensk politik.

De senaste åren har partiets ledande företrädare framfört förslag om att förbjuda böneutrop, i stället för att kämpa för religionsfrihet.

De har hojtat om hårdare straff, i stället för att lägga energin på att ge maktlösa människor möjligheter.

De har velat begränsa tillgången till välfärden för invandrare, i stället för att fokusera på att täppa till hålen i välfärden.

De har pratat om att anhöriginvandringen ska inkomstvillkoras, i stället för att stå upp för att familjen är grundstommen i samhällsbygget.

De vill ha en stram migrationspolitik, i stället för att stå på de svagastes sida och försvara asylrätten.

De ser människor med invandrarbakgrund som problem, i stället för resurser att tillsammans bygga samhället med.

Jag är övertygad om att de företrädare som har makten i Kristdemokraterna menar att de för en kristdemokratisk politik, men någonstans har man tappat kompassriktningen och hamnat fel.

Till slut är partiet inte kristdemokratiskt längre. Det är lika bra att partiet byter namn vid nästa riksting i stället för att segla under falsk flagg med ett annat mål i sikte.

Kristdemokratin har goda lösningar på hur samhället ska formas, Kristdemokraterna under Ebba Busch har det inte.


Janet Karlsson, tidigare kristdemokratisk kärnväljare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE