Debatt

SD sätter rekord i att slå in öppna dörrar

Replik från Centerpartiet om stöldbrotten på landsbygden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD:s åtgärdslista är i det närmaste att beskriva som något slags rekord i att slå in öppna dörrar. Det mesta av det som föreslås är redan genomfört, annat är på väg att genomföras. Replik från Johan Hedin och Daniel Bäckström, Centerpartiet.
SD:s åtgärdslista är i det närmaste att beskriva som något slags rekord i att slå in öppna dörrar. Det mesta av det som föreslås är redan genomfört, annat är på väg att genomföras. Replik från Johan Hedin och Daniel Bäckström, Centerpartiet.

DEBATT

Sverigedemokraterna visar återigen vad de är för typ av parti.

Genom att svartmåla landsbygden tog de tillfället i akt att presentera tio åtgärder för att motverka den stöldbrottslighet som årligen för ut stöldgods för över två miljarder kronor ur Sverige.

Det är bra att SD lyfter frågan, men förslagen imponerar inte. 

Deras åtgärdslista är i det närmaste att beskriva som något slags rekord i att slå in öppna dörrar. Det mesta av det som föreslås är redan genomfört, annat är på väg att genomföras.

SD:s begränsade fokusering på tullen är märklig. Visst, tullen har en oerhört viktig uppgift när det gäller att bekämpa brottslighet som passerar landsgränser.

Problemet är dock främst inte att stöldgods förs över gränser, utan att stölderna ens sker från början. Situationen är särskilt allvarlig då de drabbade väldigt ofta upplever att rättsväsendet inte tar brotten på tillräckligt stort allvar.

Centerpartiet har föreslagit en rad åtgärder. Redan 2015 motionerade vi om att dessa brott skulle ha ett högre straffvärde. Något som nu är genomfört.

Även om ingen tror att polis och åklagare lägger ner utredningar för att de inte vill utreda brott, måste fler brott utredas än i dag. Politiken måste prioritera åtgärder som stärker kapaciteten och den brottsbekämpande förmågan.

Polisen måste även bli effektivare för att möta de utmaningar samhället står inför. Därför behöver polisutbildningen förstärkas och göras akademisk, så att poliserna använder de bästa möjliga metoderna för att genomföra sitt arbete.

SD skryter ofta om hur mycket pengar de satsar på rättsväsendet.

Ja, rättsväsendet behöver mer pengar men med SD:s dyra och ineffektiva förslag skulle inte bara deras budgetanslag vara otillräckliga, det skulle även tvinga polisen att ta mer resurser från landsbygden till storstäderna.

Ett exempel är införandet av visitationszoner. På så vis blir dock SD:s fokus på tullen begriplig, då de inte har rätt strategi för att lösa polisens utmaningar.

Landsbygden behöver reformer för att ta vara på dess oerhörda värde. Nedlagda polisstationer i mindre orter visar återigen att det krävs mer åtgärder och mindre snack för att öka tryggheten i hela landet.


Johan Hedin, rättspolitisk talesperson (C)
Daniel Bäckström, landsbygdspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Johan Hedin

LÄS VIDARE

DEBATT Stöldligorna ska inte få ta sig in i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hedin

Kriminalpolitik

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

Brott

Daniel Bäckström