Utan elprisområden blir elen dyrare i Norrland

13 S-toppar i Norrbotten: Vi tar vårt ansvar – nu måste södra Sverige ta sitt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen ihop med SD öppnar upp för att avskaffa elprisområdena och göra hela Sverige till ett enda. Detta vore oerhört dumt. Det skulle inte sänka priserna på el i södra Sverige, utan bara göra att norra Sverige får högre, skriver 13 S-politiker i Norrbotten.
Regeringen ihop med SD öppnar upp för att avskaffa elprisområdena och göra hela Sverige till ett enda. Detta vore oerhört dumt. Det skulle inte sänka priserna på el i södra Sverige, utan bara göra att norra Sverige får högre, skriver 13 S-politiker i Norrbotten.

DEBATT. Vi socialdemokratiska politiker i Norrbotten ser med stor oro på den utveckling som regeringsskiftet medfört. För oss i Norra Sverige är det tydligt att klimatomställningen inte bara är nödvändig – utan även är vägen till framtidens jobb och tillväxt.

När den nya regeringen tillträdde, utan ett enda statsråd bosatt norr om Borlänge, meddelades det att de stigande elpriserna (som bekant ökar i hela Sverige) endast skulle kompenseras för i landets södra delar, i elprisområde 3 och 4.

I slottsavtalet kunde vi även läsa om att regeringspartierna ihop med Sverigedemokraterna öppnar upp för att avskaffa de olika elprisområdena och göra hela Sverige till ett enda. Detta vore oerhört dumt.

Elprisområdena fyller ett syfte. Delvis för att det i dag finns flaskhalsar som gör att el inte kan transfereras fritt mellan områdena.

Att göra Sverige till ett enda elprisområde skulle således inte sänka priserna på el i södra Sverige, utan bara göra att norra Sverige får högre.

Den politik som de senaste åtta åren förts från statligt håll för att underlätta den gröna omställningen inom industrierna har bidragit till att stora etableringar sökt sig till oss. Etableringar som medför tusentals jobb och som annars hade kunnat hamna i vilken annan del av världen som helst.

I detta tar vi vårt ansvar och ställer om våra samhällen lokalt, vilket är vad inflyttning och en ny arbetsmarknad kräver.

Indelning av elprisområden uppmuntrar också till utbyggnad av elproduktion där behoven är större än tillgången, som det i dag är i södra Sverige.

Där nere finns förstås inte de älvar och den fallhöjd inom dessa som behövs för att kunna producera samma mängd vattenkraft som vi här uppe gör, men så vitt vi vet blåser vinden och skiner solen även över Svealand och Götaland.

Ändå byggs Europas största landbaserade vindkraftspark här, i Piteå kommun. Det är vi förstås stolta över, men vi ser gärna södra Sverige inspireras till att öka sin egen förnyelsebara elproduktion.

Den som vill hävda att elprisfrågan handlar om rättvisa har missat en historielektion eller två.

Norra Sverige har historiskt sett gynnat hela Sveriges tillväxt, och den goda tillgången på billig och klimatneutral el i norra Sverige är en bidragande orsak till alla de nya etableringar vi ser i dag.

När de gröna industrierna i norr nu växlar upp har den nära tillgången till den gröna energin i kombination med politisk vilja att ta det stora industriklivet gjort vår region till nav för den gröna omställningen – med hela världens blickar på oss.

Detta verkar den nya regeringen helt missat.

Det hela känns djupt oroande. Inte bara för oss som bor i norra Sverige, utan för hela Sveriges tillväxt och roll i den gröna omställningen globalt.

Vi vill ta ansvar för en hållbar värld, och vi förväntar oss att Sveriges regering vill göra detsamma.


Isak Utsi, kommunalråd Arjeplog (S)
Lars Forsgren, kommunalråd Arvidsjaur (S)
Claes Nordmark, kommunalråd Boden (S)
Birgitta Larsson, kommunalråd Gällivare (S)
Nina Waara, gruppledare Haparanda (S)
Catharina Thuresdotter, gruppledare Jokkmokk (S)
Susanne Andersson, kommunalråd Kalix (S)
Mats Taaveniku, kommunalråd Kiruna (S)
Carina Sammeli, kommunalråd Luleå (S)
Ulrica Hammarström, kommunalråd Pajala (S)
Patric Lundström, kommunalråd Piteå (S)
Niclas Hökfors, kommunalråd Överkalix (S)
Anders Öberg, regionråd Region Norrbotten (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE