ÅSIKT

Nu har vi den bästa utrikespolitkern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Maria Rankka 31 år, Stockholm. Tf vd Timbro.
DEBATT

Bäst. Reinfeldt överraskade inte vad gäller politiken och regeringsförklaringen. Han följer istället den utstakade vägen från valmanifestet och alliansens arbete. Det är en nyhet jämfört med hur det har varit i Sverige ett tag. Där har ingen riktigt vetat vilken politik Persson tänkt att föra. Den nya förutsägbarheten är bra.

Nyheterna däremot kom med utnämningarna av ministrar. Det var nog en och annan som drog efter andan när namnen lästes upp.

Bäst och mest oväntat är att Carl Bildt blir utrikesminister. Reinfeldt tar in en dissident i regeringen – modigt – och erkänner att han själv har mycket att lära på det utrikespolitiska . Nu sitter Sveriges främsta utrikespolitiker i regeringen.

Det ska bli intressant att följa samspelet mellan Utrikesdepartementet och Stadsrådsberedningen framöver.

Sämst. Varför vågade Reinfeldt inte visa att han är modern och helt enkelt lägga ner jordbruksdepartementet? På tiden att bönderna behandlas som de företagare de är.

Maud Olofsson borde alltså ha fått i uppgift att hantera dem precis som hon ska hantera alla andra företagare, eller rättare sagt deras villkor, på Näringsdepartementet.

Oväntat. Cecilia Stegö Chilò, fram till i dag chef på Timbro, blir ny kulturminister. Oväntad och bra utnämning tycker givetvis jag som part i målet. En person som inte är politiker och som har gjort det som många bara pratar om, rört sig mellan olika sfärer i samhället: näringsliv, politik, samhällsdebatt etc. Tydligt liberal, nytänkande och en klok person. Bäst är att hon inte är en del av kulturetablissemanget och kommer att kunna tänka utanför den berömda boxen. Kan nog vara befriande för kulturen, även om en och annan kulturkofta nog satte kaffet i fel strupe.

Saknar? Det är säkert många personer som kände sig kallade, men få är utvalda att vara med i regeringen. Tråkigt för dem.

Själv tycker jag att det hade varit ballt om Inga-Britt Ahlenius varit med.

Men politik ska kanske vara tråkigare än så, trots allt.

Bäst & Sämst

BÄST & SÄMST: Den nya regeringen sedd från två sidor

Maria Rankka