Ber de om att bli våldtagna?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Louise Bratt: Många unga kvinnor tycker offret bär större skuld än våldtäktsmannen

28 procent av Sveriges unga kvinnor tycker att de själva kan ha skuld i om de blir våldtagna. En tjej kan vara ”medskyldig” till våldtäkten om hon exempelvis varit full, haft utmanande klädsel eller är flirtig som person.

Testa, hur tänker du själv? Vad tänker du till exempel, när du ser ett gäng tjejer i minimala kjolar, som kastar med håret, fnissar och putar när killarna går förbi? Du ser dem varje dag; på skolgården, utanför grillen på torget, vid busshållplatsen på väg in till stan. Du är definitivt inte ensam om du tänker ”Inte för att vara sån, men ibland kan man ju tycka att det inte är så konstigt att tjejer blir våldtagna. Tjejer som klär sig så där borde faktiskt veta bättre!”.

Men vänta nu – borde veta bättre än vad? Än att be om att bli våldtagna?

Det är någonstans här som man börjar blanda ihop begreppen, tror jag. För visst är våra kläder och vårt beteende talande. Visst kan min tajta klänning signalera ”Kolla här vad sexig jag är!”. Och visst kan mina blickar säga ”I kväll vill jag ha sex”. Men inga kläder eller blickar i världen säger ”Hej, kom och ha sex med mig mot min vilja!”, eller ”Varsågod, utnyttja mig gärna när jag har däckat!”.

Att påstå att en tjej har skuld i ett sexuellt övergrepp, är att flytta över ansvaret, att säga att hennes ”brott” är större än hans.

Men vad är egentligen mest ”brottsligt” i det här sammanhanget – att vara flirtig och ha utmanande kläder? Eller att ha sex med någon mot hennes vilja, eller med någon som sover eller är så berusad att hon inte har någon koll på vad som händer?

Vi kan skicka hundra namnlistor till regeringen, vi kan kräva att polisen får mer resurser för att behandla sexbrottsanmälningar bättre, snabbare och värdigare än de gör i dag, men det största förändringsarbetet sker hos dig och mig. Och hos alla som tycker att tjejer ”borde veta bättre”.

På Veckorevyn har vi fullt upp med att stärka unga kvinnor i sin sexualitet. Vi uppmuntrar dem att, på samma villkor som killar, vara kåta utan att skämmas, se onani som något naturligt (ni skulle bli förvånade hur många, även långt över 20-strecket, som skäms över att de får orgasm!), att utforska sin sexualitet och lära sig njuta av den. Vi uppmuntrar också tjejer att lära sig var deras egen gräns går, vad de själva tycker är okej och inte. Vår stora uppgift just nu är att få de där 28 procenten att förstå att nej, det är aldrig en tjejs ”fel” om hon blir våldtagen. Det är killen som våldtar som gör fel, punkt.

Som tjejtidning beskylls Veckorevyn ibland för att skriva för mycket om sex, det ses som ett problem och leder till ojämställdhet, menar vissa (som inte tillhör läsekretsen). Och visst är det ojämställt – men problemet är inte att tjejer får för mycket information, problemet är att killarna inte får någon som helst information.

För jag undrar, när ifrågasätts egentligen killarnas omdömen: borde DE inte veta bättre än att ha sex med någon som är så berusad att hon inte har koll? Borde de inte veta att en tjej med kort kjol och flirtig blick fortfarande har rätt att säga nej – eller, tja, att hon har rätt att vara vaken, till att börja med? Vem lär killarna var gränserna går i det sexuella spelet?

Det är just här hela skuldproblematiken ligger. För om skulden inte ligger hos tjejen, då måste den ju ligga hos – killen. Och lika lite som den typiska våldtäkten sker i en mörk skogsdunge, lika lite är den typiske våldtäktsmannen en kvinnohatande främling som hotar med kniv. Nej, Sveriges vanligaste våldtäktsman är snarare en alldeles vanlig, schyst kille. Som blir lite packad. Och lite kåt. Och som ser en möjlighet och tar den. Ingen skulle någonsin se honom som en våldtäktsman. Inte heller han själv. Kanske inte ens tjejen han förgripit sig på. För han är ju schyst. Han är ju din roliga kollega. Eller bästisens gulliga pojkvän. Eller grannkillen du gått i samma klass som sen lågstadiet. Vem orkar tänka det ofattbara, att han skulle kunna våldta? Och åter igen, vilket brott är egentligen ”värst”, att klä sig utmanande – eller att våldta? Vilken sanning är lättast att hantera?

Det är hög tid att öppna ögonen och se vart problemet, och skulden, faktiskt ligger; inte hos tjejerna som våldtas, utan hos killarna som våldtar.

Och nu undrar jag – vem tar ansvar för dem?

Fotnot: *Statistik från en undersökning gjord av Veckorevyn 2008. 1 492 kvinnor i åldern 18-25 deltog.

Louise Bratt

Publisert: