ÅSIKT

Det är värt en prestigeförlust

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Tänk vad enkelt det vore för oppositionen att bestämma sig för att avvakta med beslutet om Lissabonfördraget. Att inte besluta om fördraget nu i november innebär inte att Sverige fäller något fördrag. Jag förstår givetvis att det inte minst för socialdemokratin innebär en prestigeförlust gentemot EU. Det gäller även Wanja Lundby- Wedin som är ordförande i det Europeiska facket.

Men frågan är om det inte är värt att förlora lite EU-anseende och i stället ha en stark och enad arbetarrörelse bakom sig?

Det råder ingen tvekan om att det både inom facket och partiet finns ett stort motstånd till att säga ja till fördraget innan frågan om den svenska kollektivanslutningen är ordentligt utredd. Sören Wibe hoppade till och med av partiet i protest och sitter nu ordförande i Junilistan. Snart är det EU-val och jag tänker mig att alla partier hoppas både på stort valdeltagande och många röster.

EU är en fråga som fortfarande delar Sverige. Kravet på utträde är i princip dött, men människor kräver att politikerna har ett kritiskt förhållningssätt och inte bara är lyckliga över att få tillhöra klubben. Den svenska arbetsrätten är ryggraden i samhället och politikernas uppgift bör vara att se till att människor är trygga med det beslut som fattas.

Vad tycker ni; mejla oss [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM