Bitter vänster har gett upp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Har alla inom vänstern blivit tokiga? Jag börjar faktiskt undra. Det började med LO, sedan kom Kommunal. Och Nalin Pekul gjorde ett tappert försök i kvinnoförbundet men höll på att ryka som ordförande på kuppen. Nu är det vänsterpartiets tur.

Jag talar om att avskaffa kravet på sex timmars arbetsdag. Arbetarrörelsens starka kvinnor med Alva Myrdal i täten måste rotera i sina gravar. Visst är jag medveten om att vänstern befinner sig i en stor politisk och ideologisk kris och har svårt att hitta sin roll i verkligheten.

Men att de så totalt ger vika inför nyliberala marknadsekonomer och inte ens tror att förändring är möjlig gör att jag börjar tvivla på att vänstern har förmåga att återta rollen som samhällsförändrare.

Sex timmars arbetsdag är den snabbaste och effektivaste vägen till jämställdhet. Att dela på jobben är också en nödvändighet i ett samhälle där bristen på arbetskraft är ett faktum. Dessutom skulle sextimmarsdagen effektivisera företagen och öka tillväxten.

Men några sådana visioner orkar inte vänstern driva. På LO skrattar de till och med åt sextimmarsdagen. Allt blir nog bättre bara vi får en extra pappamånad, är den geniala slutsatsen från en mycket trött och bitter vänsterrörelse som förlorat sin makt.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM