Vapenhandeln är fel – även om den är lönsam

Slutreplik från Svenska Freds om svensk vapenexport

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är för, och tillsammans med, alla de människor som kämpar för hållbar fred som vi fortsätter protestera emot den globala och svenska vapenhandeln, skriver Agnes Hellström.
Det är för, och tillsammans med, alla de människor som kämpar för hållbar fred som vi fortsätter protestera emot den globala och svenska vapenhandeln, skriver Agnes Hellström.

SLUTREPLIK. Zebulon Carlander på Fria Moderata Studentförbundet svarar på den debattartikel där vi lyfte den svenska vapenexportens stora risker och problem.

Vi frågade om det var moraliskt att exportera krigsmateriel. Är det moraliskt att exportera vapen till diktaturer som förtrycker sin befolkning och skapar stor osäkerhet både inom sitt land och i andra länder? Till länder som bombar begravningar och skolbussar i uppenbar strid med krigets lagar?

Under lång tid har vi arbetat hårt för att vapenexporten till ickedemokratier, länder i väpnad konflikt och länder som bryter mot mänskliga rättigheter helt stoppas.

Zebulon Carlander skriver att vapenexport inte är omoraliskt. De argument Carlander lyfter fram för sin sak handlar dock inte alls om moral – om rätt och fel – utan om att exporten är viktig för krigsmaterielindustrin i Sverige och ger säkerhet i en värld med ökade spänningar.

Att vapenexporten är viktig för den industri som, med hjälp av omfattande statligt stöd, tjänar stora pengar på den är inte konstigt. Mycket som är fel går att tjäna pengar på.

Att understödja världens odemokratiska krafter med militär materiel gör oss dock inte säkrare. Tvärtom ökar militära satsningar spänningarna och de enorma summor som varje år läggs på militär upprustning tar både fokus och resurser från viktiga delar av samhället som inte tilldelats samma status och prioritet.

Det höga priset för vapenhandeln får de drabbade av krigen och förtrycket betala, inte vi. De som inte får rösta, de som inte har makt, de som inte längre har ett hemland de kan eller får leva i.

Det är denna aspekt som gör att frågan handlar om moral. Det är för, och tillsammans med, alla de människor som kämpar för hållbar fred som vi fortsätter protestera emot den globala och svenska vapenhandeln. För att det är rätt.


Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Den här artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE