ÅSIKT

”Det är girigheten som är orsaken. Jag skäms”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

avHanna Nordin

DEBATT

Barnen på Hälsans förskola fick bara knäckebröd och vatten att äta.

I kvällens "20 minuter" fick förskolans ägare Bijan Fahimi försvara sig mot hårda angrepp från S-debattören Daniel Suhonen.

– Jag skäms över att stå med kapitalister som säger att det handlar om enstaka misstag, när det sker systematiskt, sa Daniel Suhonen.

I kvällens Uppdrag Granskning avslöjas att Hälsans förskola i Nacka har drivits med så strama budgetkrav att barnen har fått knäckebröd och vatten istället för mat och ibland har gråtit för att de har varit så hungriga. Det hände också att barnen fick gå runt med obytta blöjor.

I kvällens "20 minuter" var Bijan Fahimi, ägare och styrelseledamot i Hälsans förskola och styrelseledamot i arbetsgivarorganisationen Almega, på plats i studion för att bemöta kritiken som varit mycket högljudd på sociala medier under dagen.

"Mediebilden fel"

– Bilden som målats upp i media är felaktig. Hade vi varit ute efter maximera vinsten och spara till varje pris hade vi valt halvfabrikat, sa han.

Han sa även att han är självkritisk när det gäller den aktuella skolan i Nacka.

– Verksamheten i Nacka var inte alls bra, och den borde vi lagt ner direkt. Vi fick inte tillgång till de lokaler som vi var utlovade. Vi hade våra brister, sa han.

Men Bijan Fahimi menade även att problemen berodde på misstag och felbedömningar, inte på att driftsformen var privat.

– Det begås misstag i kommunala verksamheter också. Men det får inte Daniel Suhonen att vilja privatisera dem. Man måste skilja på enskilda fel och på systemfel, sa han.

Detta fick Daniel Suhonen att tända till ordentligt.

"Sådana som du har skott sig"

– Visst finns det brister i kommunala verksamheter, men skillnaden är att det inom privata verksamheter finns någon, sådana som du, som har skott sig på våra skattepengar. När man kan tjäna pengar på att ge barn knäckebröd utan pålägg och vatten, då har något gått väldigt fel, sa han.

Men den här bilden värjde sig Bijan Fahimi starkt mot och menade att hans företag har återinvesterat mycket mer än vad man har tagit ut.

– Vi är inte giriga, sa han.