Hur har ni råd att ge oss det bästa ni har?

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

F.d. norsk arbetsminister: Norge skapar jobb åt svenska ungdomar

”Jag känner bra folk i Oslo”, sjunger Lars Winnerbäck medan jag går upp för Karl Johansgate på väg till Stortinget. Att Winnerbäck känner bra folk i denna stad är uppenbart för oss som jobbar här. De flesta svenskar känner bra folk i Norge. Var femte ung människa (17-25 år) i Oslo är från Sverige. Det är en mycket populär arbetskraft och de är duktiga. På grund av den höga arbetslösheten i Sverige är det också många som bosätter sig i Norge. De gifter sig här och blir kvar. Hyllorna med olika sorters sill växer i norska mataffärer och vi är allt fler norrmän som av våra svenska vänner lärt oss fira svensk midsommar med Janssons frestelse.

För 35 år sedan önskade de norska och svenska regeringarna skriva ett avtal som säkrade att Sverige skulle få andelar i den norska oljan mot att Norge skulle få andelar i Volvo. Men avtalet fick inte stöd av Volvos aktieägare och genomfördes aldrig. I dag har norsk ekonomi fått ett ännu bättre ”avtal”. Vi har fått det mest värdefulla Sverige har. Vi har fått tillgång till en hel generation med unga svenskar i arbetslivet. Dessa bygger nu vårt land.

På ett seminarium nyligen mötte jag två skickliga gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra (M) och Mikael Damberg (S) i en debatt. Kinberg Batra skröt om att Moderaterna skapat 200 000 nya jobb under de senaste åren. I det socialdemokratiskt styrda Norge har vi skapat 350 000 jobb under samma period. Om man betänker att Sverige har nästan dubbelt så många invånare som Norge är inte 200 000 jobb en särskilt bra siffra.

På en konferens om ungdomsarbetslöshet på Fryshuset i Stockholm i våras avfärdade Fredrik Reinfeldt den norska uppgången på jobbfronten. Han sa att eftersom Norge har oljan kan inte en ökning i antal sysselsatta jämföras med de svenska siffrorna. Men endast 8-10 procent av jobben i Norge är kopplade till oljesektorn. Stabil ekonomi, tillväxt och offentliga investeringar framför skattelättnader har lett till den rekordstora ökningen av nya jobb. De allra flesta av dessa jobb har dykt upp inom den privata sektorn, utanför oljeindustrin. Många av dessa tjänster har fyllts med svensk arbetskraft. Hur hög hade egentligen den svenska ungdomsarbetslösheten varit om det inte var för alla de som jobbar i Norge och Danmark?

På väg hem från Stortinget i dag hörde jag den norska gruppen deLillos sjunga ”Hun er så søt og svensk”. Den handlar om alla de duktiga och trevliga svenskar som jobbar i Oslo och om hur förtjusta vi norrmän har blivit i dem. Vi kan tacka svenska ungdomar för deras bidrag till den norska ekonomin, men förstår inte hur den svenska regeringen har råd att skicka i väg så stor del av det bästa Sverige har: sin egen ungdom.

Anniken Huitfeldt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN