Debatt

Centern tar fajten mot populisterna

Annie Lööf och Fredrick Federley: EU-valet handlar om vilket Europa vi vill ha

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

EU-valet handlar om värderingar och om vilket Europa vi vill ha i framtiden, skriver Annie Lööf och Fredrick Federley (C). Bilden är ett montage.
EU-valet handlar om värderingar och om vilket Europa vi vill ha i framtiden, skriver Annie Lööf och Fredrick Federley (C). Bilden är ett montage.

DEBATT

DEBATT. Om mindre än hundra dagar är det val till Europaparlamentet, då kommer Europa att välja väg.

När en av de första opinionsmätningarna presenterades i dagarna visade den tydligt att kampen mellan värderingar kommer att fortsätta.

Såväl liberala krafter som representanter från många av de partier som är Centerpartiets värderingsmässiga motpoler växer sig starkare. Det innebär högre röster för att fler EU-länder ska ta samma riktning som exempelvis Polen och Ungern, med begränsningar i yttrandefriheten, attacker på de fria medierna och misstänkliggörandet av andra människor.

Att de liberala värderingar som byggt både Sverige och Europa starkt utmanas.

Den splittring av Europa som populisterna står för skulle inte bara gå rakt mot EU:s kärnvärden, utan också påverka människor i deras vardag. Jobben på landsbygden skulle hotas av minskad handel, polisens möjlighet att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten försämras och möjligheterna att röra sig i EU för jobb och studier försvåras.

EU-valet handlar därför om värderingar och om vilket Europa vi vill ha i framtiden. Det handlar om vi vill vrida tillbaka klockan eller om vi gemensamt vill bygga ett EU som kan bidra till att lösa problem och förbättra för människor.

Den aggressiva, nationalistiska populismen som är på frammarsch måste därför möta motstånd i form av liberala hoppfulla krafter. Vi måste gemensamt se till att förklara fördelarna med EU och se till att EU gör rätt saker.

Centerpartiet vill ha ett EU som fortsätter kännetecknas av öppenhet, frihet och demokrati. Vi vill att länderna i EU tar ansvar för att minska klimatutsläppen, att vi ser till att tryggheten kan öka genom samarbete över gränserna och att vi kan skapa förutsättningar för fler jobb.

Det samarbete vi vill se bidrar därför både till att lösa såväl de problem människor möter i sin vardag och de gemensamma utmaningar vi har.

Det är genom att på riktigt lösa problem människor upplever som vi kan ta fajten mot populisterna och hejda deras framfart över Europa.

EU har fört Europas länder närmare varandra. När fabriksarbetaren påbörjar dagens arbetspass är det för att skapa produkter som tack vare EU-samarbetet enklare kan säljas till människor i Tyskland, Spanien och Frankrike.

Vi kan resa, studera och arbeta i alla unionens länder. Något så konkret som att vi inte längre behöver oroa oss för att stänga av roamingen på vår telefon när vi är utomlands beror på att EU:s länder gemensamt valt att ta bort avgifterna.

Rätten till sjukvård liksom att EU-ländernas polismyndigheter samarbetar med varandra om vi utsätts för brott bidrar är andra exempel på fördelar med att samarbeta med andra.

Men vid sidan av att detta måste EU:s länder gemensamt också ta tag i de stora framtidsutmaningarna, inte minst i miljö- och klimatfrågan. Rapporter om hur isar smälter, att havsnivåerna stiger och att ett allt varmare klimat är frågor som kräver att vi agerar kraftfullt.

Oron över vår närmaste miljö, hur gifter påverkar våra och våra barns kroppar, om vi komma ha rent dricksvatten i framtiden likaså.

Att ledarna för några av världens största länder inte tar klimatfrågan på allvar är under all kritik. Vi tror att det är med samarbete vi kan minska utsläppen.

Att vi med teknikutveckling och innovationer, nya företag som utvecklar bättre lösningar och världsledande forskare som vi driver fram nya innovationer. Vi vill därför se ett Europa som samlar sig kring klimatfrågan och visar människor att vi tar denna utmaning på allvar.

För många svenskar är Europa viktigt både på ett personligt och politiskt plan. Vi minns tiden när vi studerade utomlands, ungdomsresorna med vännerna, första gången vi korsade Öresundsbron tillsammans med familjen men också hur vi stått upp för demokrati, öppenhet och tolerans.

Europa har varit skådeplats och uttryck för mänsklighetens såväl bästa som sämsta sidor. Det är därför valet till Europaparlamentet är så viktigt. Om det är något vi har lärt oss genom historien så är det att det behövs politiska krafter som kan föra Europa i rätt riktning.


Annie Lööf, partiledare Centerpartiet
Fredrick Federley, Europaparlamentariker Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi tar kampen mot högerextremisterna

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Centerpartiet

Annie Lööf

Fredrick Federley

EU-valet

Populism

EU