Debatt

Därför hyllas "fina killar" som våldtar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Alla känner till stereotypen av våldtäktsmannen. Han drivs av ett inre mörker eller kanske till och med av kvinnohat.

Men det händer att våra färdiga bilder kolliderar med verkligheten. ”Fina killen” som man växt upp med anklagas för våldtäkt. Han som är bra på fotboll, är blond och blåögd och skulle kunna få ligg utan att ta till tvång.

Hur ska man då förstå det som hänt?

En enkel utväg är att förneka det inträffade. Internets olika forum och bloggar är fulla av texter som går ut på just det här. Man utmålar flickan eller kvinnan som ett monster eftersom hon anklagat ”fina killen”. Hon har hittat på allting för att hämnas på honom, tror man. Som om polisanmälan och rättegång är något folk går igenom med en axelryckning, för skojs skull och för att sabba för en annan person.

Jag arbetar mycket med tonårskillar med just den här typen av frågor. Ofta tycker jag att vuxenvärlden pekar ut tonåringarna som problemet. De hänger ut och mobbar varandra på nätet. De stöttar våldtäktsmannen i klassen så att tjejen måste byta skola.

Men vem är det som lärt ut det här beteendet? Vuxenvärlden. Minns tillbaka tio år så har ni ett typiskt fall. Två svenska pojkar våldtog en flicka på Cypern. Trots att de fälldes i domstol, fortsatte tidningar att skriva om en ”påstådd” våldtäkt och om häxjakt. Hela landet drabbades av skygglappar: nej, inte våra fina pojkar!

Att samma sak kan hända i mindre skala på en skola eller i en ort är inget konstigt.

Det som ungdomar behöver är att vuxna vågar ta en ärlig dialog om sexuellt tvång och vågar problematisera. Idag läggs allt fokus på samma sak: pojkar, sluta om tjejen säger nej! Men vad händer när tjejen är för full för att kunna säga nej? Och vad händer när det är pojken som utsätts för övergrepp?

Vi måste skjuta undan våra förenklade förklaringsmodeller och se sanningen i vitögat. Sexuella övergrepp är vardag och utförs av helt vanliga personer. Det är var och ens ansvar att ta reda på om våra sexpartners samtycker med det vi gör.

Liksom det är vårt ansvar att stötta den som utsätts för ett övergrepp. Även om övergreppet utfördes av vår egen bästa vän.

Inti Chavez Perez,
författare till boken ”Respekt – en sexbok för killar”

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt